In beeld: explosieve bloei vanuit de ruimte

Laurien Onderwater

12 May 2020 15:23

superbloei klaprozen

Nee, er woeden geen bosbranden in Californië, gelukkig. De vurige oranje kleur op deze satellietfoto wordt veroorzaakt door miljoenen klaprozen.

Ja, de tulpenvelden in Lisse zijn prachtig. Maar ze vallen wel een beetje in het niet bij de bloeiende landschappen van het Antelope Valley Poppy Reserve in Zuid-Californië. Miljoenen oranje klaprozen floreren daar nadat ze in maart en april een flinke plens regen hebben kregen. Die superbloom, zoals de Amerikanen het jaarlijks terugkerende fenomeen noemen, hebben de satellieten van NASA’s Space Observatory vastgelegd.

Lees ook: Woestijn staat in bloei

Het Antelope Valley Poppy Reserve. Vanuit de ruimte ziet het er ietwat apocalyptisch uit, alsof de bossen van Californië in lichtelaaie staan. © NASA Earth Observatory/Lauren Dauphin

Superbloei

Californië kent terugkerende periodes van droogte, maar afgelopen jaar was het wel erg extreem. Om die reden waren velen bang dat de superbloei dit jaar niet zo super zou zijn. Gelukkig vielen er in de maanden maart en april 27 centimeter neerslag, bijna 10 centimeter meer dan gemiddeld, schrijft de NASA.

De superbloei in 2019. © iStock/Getty Images

Veel parken hebben de toegang tot het park tijdens de lockdown natuurlijk ontzegd, maar mensen kunnen de bloemen bekijken via online livestreams. Afhankelijk van de dag of zelfs het uur hebben de klaprozen hun bloembladen geopend (als de zon schijnt) of gesloten (meestal tijdens winderige, koude periodes).

Hoewel de oranje kleur domineert op de beelden zijn de klaprozen natuurlijk niet de enige bloemensoort die in het reservaat staan. Je treft er ook vergeet-me-nietjes, Platystemons (een inheemse bloemensoort), paarse lupines en Lasthenia californica (een soort gele madeliefjes) aan. Kortom, een feest voor het oog.

Californische klaprozen (Eschscholzia californica) en Chia (Salvia hispanica) bloeien op de heuvels tijdens de superbloom in Zuid-Californië. © iStock/Getty Images

Bronnen: NASA, IFLScience

Openingsbeeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's