Woestijn staat in bloei

Naomi Vreeburg

05 September 2017 08:59

bloei

Het lijkt alsof deze foto is geschoten op een plek als de Keukenhof, maar het kiekje werd heel ergens anders genomen.

Als iemand je vraagt een woestijn te omschrijven kom je op de woorden zand, uitgestrekte vlakte en droogte. Je zult het gebied niet zo snel associëren met een veld vol bloemen. Toch staat de Atacama-woestijn (Chili, Zuid-Amerika), zoals je op de foto hierboven kunt zien, op dit moment geheel in bloei. Een prachtig gezicht!

Slaapstand

Het natuurfenomeen, dat bij de inwoners van Chili bekendstaat als desierto florido (bloeiende woestijn), is niet uniek voor de Atacama-woestijn. Andere droge vlaktes die beschikken over genoeg zogeheten vaste planten – kruidachtige, overblijvende zaadplanten die meer dan eenmaal tijdens hun leven kunnen bloeien – kennen dit fenomeen ook.

De zaden van deze vaste planten kunnen maanden of jaren in de slaapstand staan. Maar wanneer er voldoende regenwater op valt, wordt de coating van de zaden ‘gespoeld’ en beginnen ze te kiemen. Eerder dit jaar viel er in Chili genoeg regen om dit te bewerkstelligen.

November

Voor wie dit natuurfenomeen het perfecte excuus is om nog een keer naar de Atacama-woestijn te gaan: meestal houdt de bloei aan tot november. De komende weken zullen er waarschijnlijk zelfs nog meer planten in bloei komen te staan in de woestijn, gezien sommige soorten later kiemen dan anderen. De Keukenhof is er niks bij…

Bronnen: IFL Science, National Geographic

Beeld: AFP/ANP

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's