Vijf vragen over NASA’s reisje naar de zon

Naomi Vreeburg

01 June 2017 08:30

zon

NASA zal volgend jaar een ruimtesonde naar de zon sturen. Vijf vragen over deze missie beantwoord.  

Een reisje naar de zon maken we allemaal graag, maar niet letterlijk. Wanneer we te dichtbij de lichtbron komen, verschroeien namelijk niet alleen onze wenkbrauwen. Een bemande missie naar de zon zit er dan ook nog niet in, maar de NASA zal wel een ruimtevaartuig naar de ster sturen.

  1. Hoe komt de sonde bij de zon?

Ruimtesonde Parker Solar Probe moet de hete klus gaan klaren met behulp van de zwaartekracht van Venus. Het vaartuig wordt de lucht in geschoten met de raket Delta IV-Heavy, waarna het zeven keer voorbij Venus zal scheren om steeds dichter bij de zon te komen. Om de hitte van de zon aan te kunnen, is Parker Solar Probe uitgerust met een 11,43 centimeter dik schild gemaakt van koolstofcomposiet. Dit schild kan temperaturen van bijna 1400 graden Celsius aan.

  1. Wanneer wordt de sonde gelanceerd?

Als alles volgens plan verloopt, zal de 1 bij 3 meter grote Parker Solar Probe worden gelanceerd tussen 31 juli 2018 en 19 augustus 2018. Maar het zal zo’n zeven jaar duren voordat het ruimtevaartuig in zijn definitieve baan om de zon terechtkomt. De zevende en laatste keer dat de sonde langs Venus scheert, is namelijk pas in oktober 2024.

zon

  1. Hoe dichtbij komt de ruimtesonde?

De afstand van de aarde tot de zon bedraagt zo’n 150 miljoen kilometer. Parker Solar Probe zal proberen de zon tot 6,3 miljoen kilometer te naderen. Hiermee wordt de ruimtesonde het vaartuig dat het dichtst bij de ster ooit wist te komen. Ook zal de afstand tussen Parker Solar Probe en de zon minder zijn dan die van Mercurius tot de zon. De afstand tussen de zon en haar dichtstbijzijnde planeet bedraagt afhankelijk van de positie namelijk 46 tot 70 miljoen kilometer.

  1. Wat zal Parker Solar Probe daar gaan doen?

Het primaire wetenschappelijke doel van de missie is te achterhalen hoe energie en hitte precies door de corona – de hete atmosfeer rond de zon – bewegen. Ook hoopt de NASA met de sonde meer te weten te komen over zonnestormen, waarna astronomen ze beter kunnen voorspellen. En aan deze kennis hebben wij ook daadwerkelijk wat, aangezien de impact van zonnewinden op ons leven groot kan zijn, zo lees je in KIJK 6/2017. Nabij de zon zal Parker Solar Probe ook foto’s maken. Dat zullen prachtige plaatjes worden, denken wij zo!

  1. Wat is er zo speciaal aan de naam van de sonde?

Aanvankelijk noemde de NASA het vaartuig Solar Probe Plus, maar gisteren kondigde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie aan de sonde om te dopen tot Parker Solar Probe. Hij is daarmee vernoemd naar astrofysicus Eugene Parker, die veel belangrijk onderzoek heeft verricht naar zonnestormen. Het is voor het eerst dat de NASA een ruimtetoestel vernoemd naar een wetenschapper die nog leeft.

Bron: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws