Waarom hebben we nog niets gehoord van aliens?

KIJK-redactie

14 November 2019 10:59

hooiberg

Als er zoveel aardachtige planeten in het heelal zijn, hoe komt het dan dat we nog steeds geen signaal uit de ruimte hebben ontvangen? Is het zoeken naar een naald in een hooiberg?

“Waarschijnlijk zijn er miljoenen aardachtige planeten en stikt het van het leven in het heelal. Hoe komt het dan dat we nog geen signaal uit de ruimte hebben ontvangen?”, vraagt André Hummel zich af. “Is het dan toch zoeken naar een naald in een hooiberg?”

Kosmische hooiberg

Het is grappig dat André de uitdrukking ‘zoeken naar een naald in een hooiberg’ gebruikt, want die staat ook centraal in het wetenschappelijke artikel dat het antwoord op zijn vraag bevat. In deze lap tekst van maar liefst twintig pagina’s schatten de astronomen Jason Wright, Shubham Kanodia en Emily Lubar hoe groot het deel van de ‘kosmische hooiberg’ is dat astronomen tot nu toe op naalden hebben doorzocht.

Dat blijkt niet bepaald veel: alle zoektochten naar signalen afkomstig van buitenaardse beschavingen zijn bij elkaar opgeteld goed voor zes triljoenste van de totale hooiberg. Met andere woorden: als al het oceaanwater op aarde staat voor alles wat astronomen voor de zoektocht naar buitenaardse intelligentie kunnen doorlichten, dan hebben ze daarvan tot nu toe zo’n 27 badkuipen bekeken.

De conclusie ‘er is geen intelligent buitenaards leven’ lijkt dus meer dan een beetje voorbarig. Wel is het ook weer niet zo dat het heelal ‘waarschijnlijk stikt van het leven’, zoals André schrijft. We weten het simpelweg (nog) niet.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 4/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: Hubble/NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer KIJK antwoordt