Twaalf computerhelden door de jaren heen

Naomi Vreeburg

03 March 2020 08:59

computerhelden

Teksten tikken, op het internet surfen en berekeningen razendsnel oplossen; de computer is niet meer weg te denken uit ons wereldbeeld. Deze twaalf computerhelden hebben daar een grote rol in gespeeld.

Blaise Pascal

Franse wis- en natuurkundige. Vond in 1642 de mechanische rekenmachine uit, na eerdere pogingen van de Duitser Wilhelm Schickard.

Gottfried Leibnitz

computerhelden

Duitse wiskundige. Bedacht in 1703 het binaire talstelsel, waarin getallen worden uitgedrukt in nullen en enen, waar computers nu gebruik van maken.

Charles Babbage

Britse uitvinder. Werkte van 1834 tot zijn dood in 1871 aan de Analytical Engine, de eerste geautomatiseerde, programmeerbare, mechanische rekenmachine.

Ada Lovelace

computerhelden

Britse wiskundige die in 1815 werd geboren als Augusta Ada Byron. Zag in dat computers meer zouden kunnen dan berekeningen doen en schreef het eerste computerprogramma, voor de Analytica Engine van Charles Babbage.

Alan Turing

Britse wiskundige, geboren in 1912. Bedacht de turingmachine, een denkbeeldig apparaat dat volgens regels symbolen op een tape kan manipuleren en zo functioneert als een computer.

John von Neumann

computerhelden

Hongaars-Amerikaanse wis- en natuurkundige (1903 – 1957). Bedacht de Von Neumann-architectuur, een opzet voor computers die ook de meeste huidige modellen nog gebruiken.

Claude Shannon

Amerikaanse wiskundige en informaticus, geboren in 1916. Legde de basis voor de digitale schakeling en de informatietheorie, die het opslaan en overdragen van informatie beschrijft.

John Bardeen

computerhelden

Amerikaanse natuurkundige. Vond in 1947 samen met collega’s Walter Brattain en William Shockley de transistor uit, het basisonderdeel van de huidige computerchips.

Douglas Engelbart

Amerikaanse elektrotechnicus. Gaf in 1968 een legendarische demonstratie waarin hij onder meer de computermuis, het werken in vensters en hypertekst toonde.

Federico Faggin

computerhelden

Italiaans-Amerikaanse natuurkundige. Leidde de ontwikkeling van de eerste microprocessor die vanaf 1971 in de winkel te koop was: de Intel 4004.

Steve Wozniak

Amerikaanse ingenieur. Ontwierp de Apple I (1976), een computer voor hobbyisten die de wegbereider was voor de Apple II, de eerste grootschalig geproduceerde pc.

Tim Berners-Lee

computerhelden

Brits ingenieur en informaticus. Bedacht het World Wide Web (1990), een van de belangrijkste toepassingen van internet.

Tekst: Jean-Paul Keulen

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws