De 3D-geprinte motorfiets komt eraan

Naomi Vreeburg

15-12-2015 09:00:30

Het begon als een mooi visitekaartje voor zijn ontwerpbedrijf. Maar inmiddels wil Gilbert Peters meer: een échte 3D-geprinte motorfiets bouwen. Van titanium. Licht, robuust, elektrisch en… óveral te printen.

Het eerste onderdeel is af. In de computer tenminste. Het gaat om de swingarm, een metalen ‘brug’ die het achterwiel van de motorfiets verend verbindt met het frame. De swingarm is gemaakt van metaal en ijzersterk, maar toch ook licht. Massief waar het moet, hol waar het kan. Zo’n component bestaat normaal uit zestien losse onderdeeltjes. Die van Gilbert Peters bestaat uit één stuk.

3d-onderdeel

Bovenaan een conventionele swingarm, die in totaal uit zestien losse onderdelen bestaat. Beneden het ontwerp voor een ge-3D-printe swingarm uit één stuk.

Begin 2015 won de 33-jarige conceptdesigner uit Nijmegen er een prijs mee. En de swingarm is nor maar het begin. Over zeven jaar moet Peters’ geprinte motorfiets, de Fransiscó, te koop zijn.

Dit is een fragment uit het artikel ‘De groene motor’ te vinden in KIJK 1/2016. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 17 december 2015 tot en met 20 januari 2016.

Meer informatie:

Tekst: Leonard van den Berg

Beeld: FransiscóPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen