Boek: Arduino Project Handboek

KIJK-redactie

25 January 2017 11:00

Arduino Project Handboek

Vijf sterren voor het boek Arduino Project Handboek! Een echte aanrader dus voor zowel beginnende als gevorderde makers.

De afgelopen jaren heeft zich stilletjes een ware ‘makersrevolutie’ ontketend. Tien jaar geleden kenden we makers voornamelijk als excentriekelingen die in geïsoleerde schuurtjes met smerig gereedschap werkten. Tegenwoordig kan iedereen een maker zijn. Of je nu je eigen inbrekersalarm wil bouwen, een nieuwe wekker uitvindt, of je computermuis wil hacken – het kan allemaal. Dat besef leidde ertoe dat de makersbeweging in het afgelopen decennium uitgroeide van een klein clubje, tot een ware subcultuur.

Arduino Project Handboek

Maar stel, je wil je bij de makerrevolutie aansluiten hoe pak je dat aan? Waar begin je? Voor veel nieuwelingen lijkt dat ‘maken’ soms een ondoordringbare wereld, waar alleen echte techniektalenten hun weg in weten te vinden. Dat niets minder waar is, bewijst Mark Geddes met het Arduino Project Handboek. In dit handboek staat de Arduino centraal: een goedkope minicomputer waarmee je legio elektronica-projecten kunt bouwen.

Het boek introduceert de Arduino, en legt uit hoe je het apparaat kunt programmeren. Vervolgens duikt Geddes snel de eerste projecten in. Al doende leert men, moet Geddes hebben gedacht. Het boek start daarom met eenvoudige ontwerpen (een ledje bedienen met een drukknop), maar al snel bewijst het Arduino Project Handboek  dat je met zo’n minicomputer de ook complexere (leukere!) projecten kunt bouwen (denk bijvoorbeeld aan een weerstation).

Het boek valt natuurlijk niet in de categorie light reading, maar het is wel bij uitstek het boek voor iedereen die wil werken met de Arduino en niet weet waar hij of zij moet beginnen. Het biedt een sleutel die de deur naar de makerswereld opent, met behulp van duidelijke teksten, uitgebreide codes die de lezer het programmeerwerk volledig uit handen nemen, en heldere diagrammen. Ook de gevorderde Arduino-gebruiker zal het boek kunnen waarderen. Je hoeft namelijk niet bij het begin te beginnen, en kunt het boek ook direct openslaan bij een project dat je aanspreekt.

Internet

Arduino Project HandboekDe grote concurrent van dit boek is het internet. De makersbeweging is een sociale wereld: veel mensen delen hun Arduino-projecten en de bijhorende codes online. Dat betekent dat je als beginner ook op het web kunt zoeken naar een leuk, simpel project dat je de eerste stappen leert. En alles wat je in het boek vindt, kun je ook op het internet vinden.

Het grote voordeel van het Arduino Project Handboek is echter dat het de startende maker bij de hand neemt, zodat deze niet zonder gids hoeft te dwalen door de talloze makersprojecten online, en gewoon direct aan de slag kan gaan. En dat is natuurlijk de wens van elke maker-in-spe. Niet lullen, maar maken.

***** | 264 pagina’s | € 22,95 (paperback)

Tekst: Ans Hekkenberg


Meer Artikelen