Baby Yoda tussen de sterren

Annelies Bes

29-01-2020 08:59:00

yoda

Een lichtkunstenaar tekende met zijn drone, camera en Google Earth een gigantische Baby Yoda in de lucht.

Als je dit wezentje niet kent, heb je onder een steen geleefd. Of op een verre planeet. ‘Baby Yoda’, de ster uit de Disney+ serie The Mandalorian, is binnen korte tijd uitgegroeid tot een heus icoon in de popcultuur. Overal kom je dit wezen (dat overigens geen jonge Yoda is, maar hetzelfde soort schepsel) tegen: op sociale media, op TV, op kleding en nu zelfs tussen de sterren.

Het ‘lichtportret’ van Baby Yoda is gemaakt door Russell Klimas, een Amerikaanse kunstenaar uit Colorado Springs. Eerder maakte hij al lichtkunst van andere bekende verschijningen, zoals Iron Man, Pikachu en het symbool van de ‘Relieken van de Dood’ uit de Harry Potter-boekenserie.

Lees meer:

Punttekening

Klimas maakte dit kunstwerk zonder dat daar Photoshop aan te pas kwam. Het enige wat hij nodig had was een camera, Google Earth, een app en een drone. Dit alles deed hij in slechts anderhalf uur: een uurtje programmeren en een half uur voor het gereed maken van de opstelling.

Het kunstwerk kun je beschouwen als een grote punttekening: zo’n kleurplaat, waarbij je met potlood een lijn trekt van stipje naar stipje totdat je een tekening hebt. Alleen volgt, in dit geval, niet een potlood maar een drone (met daaronder een ledlamp) voorgeprogrammeerde coördinaten door de lucht.

Automatisch

Maar hoe dan? De kunstenaar zocht eerst zijn favoriete baby Yoda-foto op en plaatste hem in Google Earth. Bovenop deze foto markeerde hij de belangrijke punten (zoals bij de kleurplaat), waarvan hij de coördinaten in een drone-app (Litchi, Android/iOS) stopte. Alle punten samen vormden zo een route waarlangs de drone automatisch kon vliegen. Terwijl de drone zijn route aflegde, schoot Klimas een foto met een lange sluitertijd.

In werkelijkheid heeft Baby Yoda dus niet in zijn geheel tussen de sterren gestaan. Maar gelukkig mag hij als kunstwerk wel plaatsnemen tussen andere sterren, zoals Iron Man en Pikachu in de collectie van Klimas.

Belangrijke punten werden gemarkeerd op de baby Yoda-foto in Google Earth © Russell Klimas

Bronnen: Popular Mechanics, Russell Klimas

Beeld: Russell Klimas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws