Bemand vs onbemand; het gevecht van de eeuw

André Kesseler

09 June 2020 09:00

Het is een beetje een natte droom van vliegtuigbouwers en de Amerikaanse luchtmacht: een drone laten vechten tegen een bemand vliegtuig. En dat gaat over iets meer dan een jaar gebeuren.

In zijn aankondiging noemde luitenant-generaal Jack Shanahan, hoofd van het Pentagon Joint Artificial Intelligence Center, het “een heel gedurfd idee”. Het Air Force Research Laboratory (AFRL) was van plan om een onbemand toestel van kunstmatige intelligentie te voorzien zodat het in een luchtgevecht tegen een bemand jachtvliegtuig kon knokken. Dat was in 2018. En nu is er dus een stip op de horizon: in juli 2021 gaat het gebeuren.

Nog niet bekend is welke toestellen het tegen elkaar op gaan nemen. De keuze voor een F-35 ligt voor de hand en in de onbemande hoek zou bijvoorbeeld een XQ-58A Valkyrie (foto hieronder) kunnen staan.

Lees ook:

Einde van een tijdperk?

De test wil overigens volgens Shanahan niet zeggen dat bemande systemen op korte termijn worden uitgefaseerd. Misschien moet je, vindt hij, bij een onbemande toekomst niet eens denken aan toestellen met een spanwijdte van 20 meter, maar aan een zwerm kleine die heel nauw samen kunnen werken. En dan niet alleen met elkaar, maar ook met of aangestuurd door bemande vliegtuigen.

Musks mening

Elon Musk liet eerder dit jaar op Twitter al weten dat wat hem betreft het tijdperk van bemande militaire vliegerij voorbij is. Hij vindt dat er een onbemande versie van de F-35 ontwikkeld moet worden en denkt dat een bemande ‘JSF’ daar kansloos tegen zou zijn.

Dat is Shanahan niet met Musk eens. Hij wijst er fijntjes op dat tien grote autobouwers, onder wie Tesla, het afgelopen decennium tussen de 13 en 17 miljard dollar hebben uitgegeven aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. En ondanks al dat geld is er nog steeds geen Level 4 voertuig; dus eentje die volledige zonder menselijke inmenging kan rijden. Autonome vliegtuigen bouwen is nog een stukje ingewikkelder en wat Musk wil is dus nog een brug te ver.

Bron: BBC News

Beeld: Tech. Sgt William A. Keele / USAF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws