Boek: De robots komen eraan

KIJK-redactie

10-08-2016 16:00:49

Robots

De robotisering van onze samenleving grijpt in rap tempo om zich heen. In het prettig leesbare boekje De robots komen eraan zet Telegraaf-journalist Wouter van Bergen de huidige ontwikkelingen en doorbraken op een rijtje.

Toegegeven, voor de goed ingevoerde lezer staat er weinig nieuws of verrassends in De robots komen eraan. Maar wie graag een helder overzicht wil hebben, komt goed aan zijn trekken. Alles wat je moet weten over de (r)evolutie van robots passeert de revue, van zelfrijdende auto’s tot pakketjesleverende of schietende drones, zelflerende systemen, het vraagstuk van de singulariteit en de successen van Watson, Nest en DeepMind.

Aangezien de auteur zich vooral heeft gebaseerd op andere artikelen, boeken en rapporten, heeft De robots komen eraan wel een hoog opsommingsgehalte. Als lezer mis je soms de spanning van een reportage-element of een diepgravender interview met een expert. Desalniettemin is de stof fascinerend genoeg om geboeid te blijven lezen.

De robots komen eraanDoemverhalen en utopieën

Van Bergen steekt zijn eigen zorgen over de veranderingen die de robotisering met zich meebrengt niet onder stoelen of banken. Het laatste deel van het boek is een (soms wat langdradige) discussie over mogelijke toekomstscenario’s, waarbij zowel doemverhalen als utopieën worden beschreven.

Groot voordeel van dit boek is de actualiteit. De meest recente ontwikkelingen op het gebied van robotisering (tot en met begin 2016) zijn erin meegenomen.

Dat voordeel is tegelijkertijd ook een nadeel. In een zich zo snel ontwikkelende industrie als die van de robottechnologie is een dwarsdoorsnede van de huidige trends ook snel weer achterhaald. Het boek is bijvoorbeeld verschenen vóór het dodelijke ongeluk met de zelfrijdende auto van Tesla dat eind juni 2016 in het nieuws kwam, waardoor het hoofdstuk over de zelfrijdende auto’s alweer gedateerd overkomt.

*** | 176 pagina’s | € 19,99 (paperback) of € 9,99 (ebook)

Oh, en voor de duidelijkheid: verwar De robots komen eraan niet met het eveneens net verschenen De opmars van robots. Van dat laatste boek publiceerden we eerder een voorproefje op onze site.

Tekst: Hidde Tangerman

Beeld: JosepPAL/CC BY-SA 3.0 (boven)Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK tipt

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis