‘Rembrandt weer tot leven gebracht’

Laurien Onderwater

07-04-2016 16:00:01

schilderij

Wie nu denkt te kijken naar een ware Rembrandt, heeft het mis. De makers van dit schilderij zijn namelijk data-analisten en computers.

Het is bijna 350 jaar geleden dat we een van de beste schilders ooit zijn verloren: Rembrandt van Rijn. Deze kunstschilder staat vooral bekend om zijn portretten. De techniek die hij gebruikte om de gezichten te schilderen, nam Rembrandt mee in zijn graf. Maar de mensen van project ‘Next Rembrandt’ denken het te hebben ontrafeld. Zij wisten Rembrandts schilderijen te decoderen en zelf een meesterwerk te maken.

Next Rembrandt

170.000 fragmenten

Om het schilderij te realiseren, moesten 346 van Rembrandts schilderijen worden geanalyseerd. Dat ging niet zomaar; het team heeft eerst speciale software en een deep learning algoritme moeten ontwikkelen. Het computerprogramma leerde bijvoorbeeld het ‘Rembrandt-oog’ te definiëren door naar de ogen van verschillende schilderijen te kijken.

Zelfs een hoogtemap werd gemaakt, zodat de 3D-printer – die het doek maakte – het schilderij een waar reliëf kon geven. Uiteindelijk heeft het anderhalf jaar geduurd om het meesterwerk af te krijgen. Het schilderij bestaat uit maar liefst 148 miljard pixels en is gebaseerd op bijna 170.000 fragmenten.

Onderstaand filmpje geeft een uitgebreide omschrijving van hoe het schilderij tot stand is gekomen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar één Rembrandt

Het Next Rembrandt-schilderij is in een tijdelijke exhibitie te zien in Amsterdam in de Looiersgracht 60-galerij. Bas Korsten – die met het bizarre idee kwam – benadrukt wel dat ze niet probeerden een nieuwe Rembrandt te maken, maar juist iets nieuws uit zijn werk wilden creëren. ”Alleen Rembrandt kan een Rembrandt scheppen.”

Bronnen: Next Rembrandt, Gizmag, The Guardian

Beeld: INGPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis