DelFly is een ware luchtacrobaat

Laurien Onderwater

2018-09-14 15:59:08

DelFly

Deze robotische fruitvlieg – ontwikkeld aan de TU Delft – lijkt in zijn vlieggedrag enorm op de real deal.

Al jaren kijken ingenieurs bij het ontwikkelen van nieuwe robots naar dieren. In principe kun je van elk beest een androïde doppelgänger maken; de mogelijkheden zijn eindeloos. Een fruitvlieg kiezen als inspiratiebron klinkt dan niet als de meest voor de hand liggende keuze.

Toch hebben onderzoekers van de TU Delft dat gedaan bij het ontwerpen van een minidrone. En het robotje lijkt in zijn vlieggedrag zoveel op een echte fruitvlieg, dat ook biologen erin geïnteresseerd zijn geraakt.

Lees ook: Disney bouwt heldhaftige stuntrobot

DelFly Nimble

De DelFly Nimble – zoals het botje heet – werd in 2005 al ontwikkeld, maar is nu flink geüpgraded. De vliegende robot beschikt over twee paar vleugels (gemaakt van het materiaal mylar) die zo’n 17 keer per seconde wapperen, waarmee hij erg wendbaar is.

De spanwijdte is ongeveer 33 centimeter en de vlieg weegt in zijn geheel nog geen dertig gram. Verder kan DelFly snelheden tot max 24 kilometer per uur bereiken. Dankzij een ingebouwd batterijtje kan de robot minutenlang vliegen.

Echt een drone is de robotische fruitvlieg overigens niet, aangezien hij over vleugels beschikt in plaats van rotoren. Voordeel is dat de ‘vlieg’ met deze vleugels in elke richting kan zweven of vliegen: omhoog, omlaag, vooruit, achteruit en zijwaarts. En in een oogwenk verandert DelFly van richting. Bovendien kan hij loops en barrel rolls maken.

Staart mist  

Opvallend aan de robot is dat hij een staart mist, terwijl die bij vliegtuigen en helikopters voor balans zorgt. Dat gemis wordt gecompenseerd door een ingebouwde gyroscoop en een versnellingsmeter die het robotje in balans houden.

Volgens de onderzoekers maakt het ontbreken van de staart de DelFly Nimble minder kwetsbaar voor schade en zeer wendbaar, waardoor hij zelfs buitenshuis kan vliegen als er een licht windje staat.

Ook al heeft DelFly twee paar vleugels en een fruitvlieg maar één, het vlieggedrag van de robot komt erg overeen met dat van echte fruitvliegen (een van de meest bestudeerde dieren ooit). Dat maakt hem uitermate geschikt voor onderzoek. Zelf noemt het team uit Delft het onderzoeken van vluchtgedrag van de Drosophila als voorbeeld.

Bekijk de androïde fruitvlieg hier in actie:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

DelFly Nimble staat beschreven in het vakblad Science.

Bronnen: Science, DelFly, TU Delft, Wired

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys