Depressief? Vraag het je telefoon!

KIJK-redactie

18-07-2015 13:00:07

Wetenschappers zeggen met behulp van smartphonedata te kunnen voorspellen of iemand depressief is of niet. 

Je smartphone verzamelt continu data. Het apparaat gebruikt GPS om bij te houden waar je de hele dag bent en weet natuurlijk hoe lang jij dagelijks gebruik maakt van je telefoon. Die data kunnen wetenschappers misschien gebruiken om een diagnose te stellen: ben je depressief of niet?

De wetenschappers analyseerden de GPS-data en het telefoongebruik van 28 proefpersonen gedurende twee weken. Om te bepalen of de proefpersonen depressief waren, vulden ze een online enquête in, de PHQ-9. De PHQ-9 stelt onder andere vragen over bedroefdheid, verslagenheid, slaapproblemen en moeite om je te concentreren. De wetenschappers vergeleken de uitkomsten van de PHQ-9 met de smartphonedata en kwamen zo tot de conclusie dat je deze data kunt gebruiken om een diagnose te stellen.

Telefoongebruik

De telefoon houdt bij hoeveel minuten je actief bent op je telefoon (bellen, internetten, appen, etc). Hoe meer je met je telefoon bezig bent, des te groter is de kans dat je depressief bent, zo claimen de onderzoekers. Depressieve proefpersonen gebruikten hun telefoon gemiddeld 68 minuten per dag, terwijl niet-depressieve mensen maar 17 minuten aan hun telefoon besteedden.

Daarnaast houdt je telefoon bij waar je de hele dag uithangt. Ben je vooral thuis of op een klein aantal plaatsen, dan schatten de onderzoekers de kans op een depressie groter. Ben je op veel verschillende plekken dan voel je je waarschijnlijk beter. De kans op depressie is bovendien kleiner als je een vast schema hebt en het huis dagelijks op hetzelfde tijdstip verlaat.

Met zulke smartphonedata zeggen wetenschappers dus te kunnen voorspellen of iemand depressieve symptomen heeft. Hun voorspelling heeft een nauwkeurigheid van 87 procent. Het zou daarmee een betrouwbaardere methode zijn dan dagelijks vragen hoe verdrietig een patiënt is op een schaal van 1 tot 10.

Kleinschalig onderzoek

Uit een onderzoek waarbij slechts 28 proefpersonen deelnamen, kun je natuurlijk geen keiharde conclusies trekken. Maar als er daadwerkelijk een link kan worden gelegd tussen telefoongebruik en gemoedstoestand is dit erg handig. De diagnose stellen zou bijvoorbeeld makkelijker kunnen worden; de data worden toch al verzameld.

Bronnen: Journal of Medical Internet Research, Northwestern University via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Geen categorie