Groen licht voor ambitieus ‘energie-eiland’

Karlijn Klei

2021-02-05 15:00:58

energie

Het eiland, dat waarschijnlijk meer dan 28 miljard euro gaat kosten, moet uiteindelijk energie leveren aan 10 miljoen Europese gezinnen.

De Noordzee is straks een eiland rijker. Niet één als gevolg van roerige aardplaten onder het zeeoppervlak, maar een kunstmatige, gemaakt van staal en beton. Denemarken stemde gisteren in met de bouw van het ambitieuze 120.000 vierkante meter beslaande eiland, dat vóór 2033 op zo’n 80 kilometer voor de westkust van het schiereiland, miljoenen Europese huishoudens van schone, groene energie moet gaan voorzien.

Lees ook:

Verzamelen en verdelen

Een ‘energiehub’ waar duurzame energie van offshore windmolens wordt verzameld, opgeslagen en vervolgens onder Europese huishoudens wordt verdeeld – dat is het doel van het ‘energie-eiland’. In de eerste fase zou het gaan om 3 gigawatt, genoeg om 3 miljoen huishoudens van schone, groene stroom te voorzien. Uiteindelijk is het plan het verder op de schalen tot een capaciteit van 10 gigawatt, voldoende voor 10 miljoen huishoudens.

De drijvende ‘elektriciteitscentrale’, dat aan drie zijden door hoge zeemuren beschermd zal worden tegen het onstuimige van de Noordzee, belooft het grootste bouwproject uit de Deense geschiedenis te worden. Het kost de Deense overheid, die deze week een handtekening onder het plan zette, dan ook een flinke duit: naar schatting ruim 28 miljard euro.

Om de kosten wat te drukken, is het de bedoeling dat 49 procent van het eiland naar de private sector gaat – tegenover de 51 procent die in handen blijft van de Deense overheid.

Energietransitie

Als alles volgens plan verloopt, start de bouw in 2026 en wordt het kunstmatige eiland voor 2033 afgerond. Daarmee is het net niet op tijd klaar om bij te dragen aan het ambitieuze doel van Denemarken om per 2030 het gebruik van fossiele brandstoffen ten opzichte van 1990 met 70 procent te reduceren.

Wél draagt het bij aan het EU-doel om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Met nog geen 3 miljoen huishoudens is de hoeveelheid energie namelijk te veel voor Denemarken alleen. Het is de bedoeling dat ook andere, omliggende Europese landen, zoals België en Nederland op termijn gebruik gaan maken van de schone, duurzame energie van het energie-eiland.

Bronnen: Danish Ministry of Climate, Energy and Utilities, Danish Energy Agency, The Guardian

Beeld: Danish Energy Agency

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys