HMS Queen Elizabeth is thuis in Portsmouth

Laurien Onderwater

17-08-2017 15:59:55

Portsmouth

Het grootste vliegdekschip ooit van de Royal Navy is goed en wel aangekomen in Portsmouth. 

In juni was het groot nieuws: de HMS Queen Elizabeth voer voor het eerst op open water. Een grote operatie, waarbij elf sleepboten aan te pas kwamen. Daarnaast was het ook een hele uitdaging voor het vliegdekschip om onder de Forth-bruggen door te kunnen varen. Afijn, dat is allemaal goed gekomen.

Maar nu is er opnieuw reden voor feest voor de Britten, want het reusachtige schip is eindelijk thuis – in de haven van Portsmouth.

Baggeren

De HMS Queen Elizabeth thuis krijgen was een flinke klus. Volgens het ministerie van Defensie moesten gespecialiseerde baggerschepen tijdens de baggeroperatie 3,2 miljoen kubieke meter sediment verwijderen. Dat is het equivalent van 1280 Olympische zwembaden. De haven moest wel worden verdiept om het schip in staat te stellen de basis van Portsmouth te bereiken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tijdens het baggeren werden er ook nog een aantal bijzondere dingen boven water gehaald, waaronder een menselijk schedel dat is overhandigd aan de politie.

Sea trials

De HMS Queen Elizabeth had, voordat ze goed en wel in Portsmouth aankwam, een aantal testweken erop zitten op open zee. Hierbij werd van alles gecheckt: van het aandrijfsysteem tot aan de zuiveringsinstallatie. In de keuken moet het ook een drukke boel zijn geweest: dagelijks werden er 3000 maaltijden bereid voor de 700 bemanningsleden en extra aannemers aan boord.

Bronnen: BBC News, New Atlas

Beeld: MoD

Lees ook:

KIJK 8/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis