Klein maar fijn, de Origamirobot

André Kesseler

26 August 2020 15:00

origamirobot

Langzaam maar zeker rukken operatierobots op richting de OK. In Amerika is een wel heel klein model gebouwd.

De meeste operatierobots die nu worden ontwikkeld zijn forse machines: beweegbare armen, kabels, elektromotoren… Dat kan ook anders. De Origami Miniature Surgical Manipulator, gebouwd door Robert Wood van het Wyss Institute (onderdeel van de Harvard Universiteit) en Hiroyuki Suzuki van de Sony Corporation, heeft grofweg het formaat van een tennisbal.

Lees ook:

Lasergesneden

De basis van de robot is een frame van verschillende metalen die op elkaar zijn vastgezet en vervolgens met een laser zijn uitgesneden. Het frame is voorzien van drie actuators van een piëzo-elektrisch keramisch materiaal dat van vorm verandert onder invloed van een elektrisch veld. Daardoor kan de arm in alle richtingen bewegen.

68 procent

Bij wijze van test lieten de onderzoekers een proefpersoon onder een microscoop een vierkantje tekenen van 0,5 bij 0,5 millimeter. De robot kreeg (uiteraard zonder de microscoop) dezelfde opdracht en wist 68 procent nauwkeuriger te werken dan de mensenhand. Ook een taak waarbij met een naald in een ader aan de achterkant van een oog moest worden gespoten, werd door de robot veel preciezer uitgevoerd.

Het formaat van de robot zorgt ervoor dat hij vrij eenvoudig op allerlei plekken kan worden ingezet en van grote afstand kan worden bediend. Het apparaatje is bovendien eenvoudig te plaatsen en te verplaatsen.

De twee onderzoekers gaan nu bekijken of het systeem van actuators ook geschikt is voor grotere modellen.

Bronnen: New Atlas, Wyss Institute

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes