Drie faliekant mislukte restauraties

KIJK-redactie

2020-09-15 15:00:00

kunstrestauratie restauratie

Soms gaat een restauratie faliekant mis, en dat gebeurt meestal als amateurs zich eraan wagen. Deze drie catastrofes waren wereldnieuws.

1) Jezus werd aap

In 2012 nam een 80-jarige vrouw in een kerk in Borja (Spanje) een fresco van Jezus Christus onder handen, met toestemming van de geestelijken. Toen ze klaar was, had ze het negentiende-eeuwse kunstwerk onherkenbaar veranderd. Ecce Homo heette de muurschildering oorspronkelijk, oftewel ‘zie de mens’. Op Twitter werd het herdoopt tot Ecce Mono: ‘zie de aap’.

2) Hoofdtransplantatie

“Het hoogtepunt van mijn carrière” noemde een Canadese kunstenares de opdracht die ze in 2016 van de lokale kerkelijke autoriteiten kreeg. Bij een beeld van Maria en het kindje Jezus dat door vandalen was toegetakeld, verving ze het hoofd van laatstgenoemde. Het resultaat: buitenaards. Hoewel sommigen een gelijkenis zagen tussen Jezus en de cartoonfiguur Maggie Simpson…

3) Disney-ridder

In het plaatsje Estella, in de Spaanse regio Navarra, had een zestiende-eeuws houten beeld van Sint-Joris een flinke opknapbeurt nodig. Een leerkracht handenarbeid ging in 2018 aan de slag met hobbyverf en maakte van de heilige drakendoder een primitief beschilderde Disney-figuur. Het kostte vaklui duizend manuren om deze ‘restauratie’ ongedaan te maken.

Dit is een kader uit het artikel ‘Schilderij op de operatietafel’ te vinden in KIJK 10/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 september tot en met 14 oktober.

Meer informatie:

Tekst: Liesbeth Sparks

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde