‘Langeafstandsraket moet afrekenen met asteroïde’

Naomi Vreeburg

15-02-2016 11:00:02

De Russen willen intercontinentale raketten tweaken om in de toekomst asteroïden te lijf te gaan.

Precies drie jaar geleden ontplofte er een asteroïde – met een diameter van ongeveer 17 meter – nabij de Russische stad Tsjeljabinsk. Honderden inwoners raakten gewond door de brokstukken die op hun stad neer regenden. De Russen willen dit in de toekomst voorkomen. Asteroïden met een diameter tot 50 meter willen ze uitschakelen met intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s), zo meldden wetenschappers van het Kakejev Rocket Design Bureau in staatsagentschap TASS.

Deze kleine asteroïden kunnen meestal pas enkele uren voordat ze in de buurt van de aarde komen, worden opgemerkt. Om ze te lijf te kunnen gaan, moet er dus snel worden gehandeld. Volgens Russische wetenschappers zijn de ICBM’s, die vroeger op Amerika en Europa gericht stonden, daar geschikt voor. Met een druk op de knop kunnen ze worden gelanceerd om vervolgens met hun kernkoppen het aanstormende stuk ruimterots te vernietigen.

Om dat voor elkaar te krijgen, is nog wel een upgrade nodig. De onderzoekers proberen nu omgerekend zeven miljoen dollar bij elkaar te schrapen en groen licht van het Ministerie van Defensie te krijgen om een ICBM om te bouwen tot asteroïdekiller. Om welke langeafstandsraket het precies gaat, blijft nog een vraag. Wel is bekend wanneer ze hun getweakte raket willen testen. In 2036, wanneer asteroïde Apophis dicht langs de aarde scheert.

Bronnen: Popular Mechanics

Beeld: Соколрус/CC BY-SA 4.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws