Lensloze camera’s mogelijk dankzij algoritmes

KIJK-redactie

17 March 2021 15:00

lensloze camera

Een lens is niet langer een noodzakelijk onderdeel van een fototoestel. Over de hele wereld werken onderzoekers aan technieken waarmee de computer uit een wazige lichtvlek zelf een plaatje kan reconstrueren. Handig voor bijvoorbeeld smartphones en microscopen.

De allereerste camera was een donkere kamer met een gat in de muur als lens. Het invallende licht wierp een afbeelding op de tegenoverliggende muur. Sindsdien is er veel veranderd. Inmiddels zijn camera’s zo klein dat er in een iPhone 11 Pro Max drie naast elkaar passen. Maar er is een limiet aan hoe dun en compact lenzen kunnen worden. En dus zoeken onderzoekers naar alternatieven.

Hoewel je misschien denkt dat plaatjes schietende apparaten absoluut niet zonder lens kunnen, is dat anno 2021 niet meer het geval. Lensloze cameratechnologie is namelijk hartstikke hot. De afgelopen jaren zijn er meerdere concepten en prototypes gelanceerd, geschikt voor de smartphones en microscopen van de toekomst.

Dit is het begin van het artikel ‘Picture perfect zónder lens’ te vinden in KIJK 4/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 maart tot en met 14 april.

Meer informatie:

Tekst: Marysa van den Berg

Beeld: DAN HIXSON/UNIVERSITY OF UTAH COLLEGE OF ENGINEERING

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen