3 bijzondere batterijen

KIJK-redactie

14-01-2017 13:01:00

batterijen

In 2015 werd 25 miljard geïnvesteerd in lithium-ion-batterijen. Elke dag wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe types. Hieronder de drie opvallendste.

Batterijen tanken

Toekomstmuziek: je rijdt het benzinestation (of elektrostation) binnen en sluit de vacuümpomp aan op de tank. Als hij leeg is, vul je hem met honderden vers opgeladen Li-ion-batterijtjes. Jouw lege batterijen worden vervolgens opgeladen en zijn gereed voor de volgende klant. Het bedrijf TankTwo ontwikkelt deze technologie.

Barbapapa-kwaliteiten

Stel je voor: een mobieltje dat meebuigt als je erop gaat zitten, of een buigbare pacemaker. Hartstikke handig, alleen moet de batterijbatterijen dan ook van vorm kunnen veranderen. Een groep Amerikaanse en Chinese ingenieurs ontwikkelden een Li-ion-batterij die alle kanten op kan buigen en drie keer zo lang kan worden als je hem uitrekt.

CIA-potentieel

batterijenHet is Amerikaanse onderzoekers gelukt om een Li-ion-batterij zo klein als een zandkorrel te printen. De geprinte microbatterijen kunnen elektriciteit leveren aan medische miniatuurimplantaten, spionagecamera’s voor in brillen en robotinsecten.

Dit is een kader uit het artikel ‘Even opladen’ te vinden in KIJK 2/2017. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 19 januari tot en met 15 februari. 

Meer informatie:

Tekst: Merel SegersPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis