‘Ik heb nog geen bewijs voor een revolutie gevonden’

KIJK-redactie

11 March 2016 13:00

Zorgt de Apple TV voor een revolutie? Gamejournalist en KIJK-columnist Niels ‘t Hooft vindt van niet. 

“Finally cracked it.” Dat zei Steve Jobs kort voor zijn dood tegen zijn biograaf. Hij had het over televisie; de suggestie was dat hij eindelijk helder had hoe Apple een revolutie zou veroorzaken in de tv-wereld.

Jaren later is er nu de nieuwe Apple TV. Geen scherm, maar een kastje dat je aansluit op een scherm, net als de eerdere Apple TV’s. Erg belangrijk is dat niet, want de toekomst van televisie heeft weinig te maken met schermen en veel met software en diensten. Denk aan YouTube, Twitch en Netflix… en aan schimmigere kanalen als The Pirate Bay en Popcorn Time.

De hamvraag is hoe je al die stromen bewegend beeld op het grote scherm in de huiskamer krijgt. Kan het kastje dat dit doet revolutionair zijn? Misschien door alles extreem makkelijk en soepel te maken. Ik kocht er een, op zoek naar antwoorden.

De nieuwe Apple TV begint inderdaad makkelijk en soepel. De afstandsbediening zet met één druk op de knop zowel het kastje als de tv aan, op het juiste kanaal nog wel. En de installatie is bijna magisch: je houdt je telefoon of tablet ernaast en het kastje neemt je Wi-Fi- en iCloud-instellingen over.

Gek genoeg kun je met diezelfde telefoon of tablet geen tekst invoeren, waardoor het een enorm gepiel is om iets op te zoeken. Internationaal heeft Apple hier met stemcommando’s een aardige oplossing voor gevonden, maar in Nederland laat dit op zich wachten.
De grote vernieuwing is dat je nu apps kunt downloaden. Maar bedrijven moeten die dan wel gaan maken; op website iCulture meldde de publieke omroep geen noodzaak te zien voor een Apple TV NPO-app. En ja, met AirPlay kun je al jaren beeld van Apple-apparaten naar de tv sturen, maar dit hapert regelmatig.

Ook in de eerste games voor Apple TV heb ik nog geen bewijs voor een revolutie kunnen vinden. De afstandsbediening lijkt er gewoon niet geschikt voor. Het is een soort ielige Wii-remote, inclusief bewegingssensors; er is zelfs al een game die Wii Sports nabootst. Misschien bedoelde Jobs gewoon dat hij de remote uit zijn hand had laten glippen bij het tennissen en zo een barst in zijn tv had gemaakt. He finally cracked it.

Niels ‘t Hooft staat met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd gepubliceerd in KIJK 1/2016


Meer Artikelen