Northrop Grumman plaagt met nieuw filmpje

Laurien Onderwater

12 November 2021 09:00

Northrop Grumman

Het Amerikaanse defensie-, luchtvaart- en ruimtevaartbedrijf plaatste onlangs een teaser op YouTube waarin een zesde generatie straaljager wordt getoond.

Zo’n twee jaar geleden maakte de F-35 eindelijk zijn debuut in Nederland. En hoewel die vijfde generatie straaljager er dus nog maar net is, wordt er in verschillende landen al aan de zesde generatie fighters gewerkt. De eerste exemplaren moeten over tien tot twintig jaar van de band rollen. Het Amerikaanse Northrop Grumman is een van de bedrijven die zesde generatie jagers ontwikkelt en in een nieuw, wat gekunsteld filmpje geeft het daar een voorproefje van.

Lees ook:

Sneak peek

De video (een artistieke impressie) duurt slechts 15 seconden, maar dat is lang genoeg om een sneak peek te krijgen van een aantal huidige en toekomstige gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers, spionagetoestellen, en drones die in de hangar van Northrop staan. Bovendien lijkt het filmpje een nieuwe, zesde generatie straaljager te laten zien.

Ten eerste zie je rechts de RQ-4 Global Hawk, een forse drone die wordt ingezet voor spionage op grote hoogte. Daarnaast staat de E-2D Advanced Hawkeye, een radartoestel en vliegende commandopost. De Boeing F/A-18F Super Hornet is de volgende in het rijtje, terwijl op de achtergrond een B-2A Spirit de hangar in taxiet. Ook vang je een glimp op van de toekomstige Northrop Grumman B-21 Raider bommenwerper, die door de lucht raast.

Links bij de hangardeuren zie je hoogstwaarschijnlijk een X-47B, een Northrop Grumman-drone die in 2013 als eerste UAV vanaf een vliegdekschip opsteeg en er ook weer op landde. Nog wat verder naar links lijkt een Model 401 (een experimenteel toestel) te staan, maar zeker is het niet.

Toestel X

Helemaal links vooraan wordt het spannend. Daar staat een nog ongeïdentificeerd toestel. Een zesde generatie straaljager misschien? Opvallend is de korte neus en een robuuste romp die naadloos overgaat in vleugels waar de luchtinlaten op zijn gemonteerd. Ook is het opmerkelijk dat deze future fighter, net als de meeste bommenwerpers, geen rechtopstaand (of schuin, in verband met stealth) staartvlak heeft, terwijl je die wel zou verwachten. Dus om wat voor vliegtuig gaat het? Kijken we hier naar de Next Generation Air Dominance-fighter van de US Navy?

Genoeg vragen en genoeg onzekerheden. Het is Northrop Grumman in ieder geval gelukt de aandacht te trekken.

Bronnen: Northrop Grumman, Popular Mechanics

Beeld: Northrop Grumman

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes