RoboCop is onbehulpzaam

Naomi Vreeburg

11 October 2019 15:59

robocop

Een patrouillerende politierobot greep onlangs niet in toen een vrouw op zijn noodknop drukte.

Toen een vechtpartij uitbrak in de parkeerplaats van Huntington Park (Californië), snelde ooggetuige Cogo Guebara op de HP RoboCop af. Gezien er ‘police’ op zijn buik staat gedrukt, dacht de vrouw dat de politierobot tot actie zou overgaan of zijn collega’s van vlees en bloed zou inseinen dat ze als de wiedeweerga naar de parkeerplaats moesten komen. Niets van dit alles gebeurde.

Schoon park

In plaats van zijn nut bewijzen, bleef de 1,5 meter hoge robot herhalen dat Guebara uit de weg moest gaan. HP RoboCop – die onder meer wordt ingezet om criminele activiteiten met zijn microfoon op te vangen – kon per slot van rekening zijn voorgeprogrammeerde pad niet rijden… Toen de vrouw zijn bevel uiteindelijk opvolgderobocop, rolde de politierobot verder en riep naar willekeurige voorbijgangers dat ze het park schoon moesten houden.

Uiteindelijk belde een andere ooggetuige 911 en verscheen de politie. Even later werd een vrouw met een snee in haar hoofd afgevoerd op een brancard. Of HP RoboCop dit had kunnen voorkomen, is natuurlijk de vraag, maar echt zijn best leek hij ook niet te doen.

Eerdere incidenten

Hoe dit kan? Wanneer iemand op de alarmknop van de robot drukt, wordt er geen signaal naar een politiebureau in de buurt gestuurd, maar naar Knightscope. Dit is het Amerikaanse bedrijf, gespecialiseerd in camerabewaking, dat HP RoboCop heeft ontwikkeld. Knightscope moet vervolgens contact opnemen met de politie. Inderdaad niet bepaald efficiënt.

Het is overigens niet de eerste keer dat een bewakingsrobot van Knightscope de plank mis lijkt te slaan. Zo stortte de K5 Autonomous Data Machine zich in 2017 in een fontein van het bedrijf Washington Harbour. En een jaar eerder reed eenzelfde robot een koter van 16 maanden over in een winkelcentrum. Echt veiliger kun je het met deze mechanische bewakers niet noemen dus…

Bronnen: Gizmodo, Tech Times

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!

 


Meer Nieuws