Robot zet Boeing 737 aan de grond

André Kesseler

17-05-2017 16:00:50

ALIAS

Een robotarm, ontwikkeld door DARPA, heeft op de stoel van de co-piloot gezeten en wist veilig een Boeing 737 aan de grond te zetten.

Als je de kop boven dit stukje leest, denk je al snel: ‘Ja, duh! Zo’n automatische piloot bestaat toch al jaren?’ Klopt, maar dit was geen automatische piloot… Het gaat om ALIAS, het Aircrew Labor In-Cockpit Automation System, een robotarm op de stoel van de co-piloot die alle handelingen verricht die een mens ook zou uitvoeren.

ALIAS

ALIAS houdt met camera’s alle schermen en wijzertjes in de gaten en zijn processor stuurt op basis daarvan de robotarm aan. En dat ziet er zo uit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

DARPA, het onderzoekslab van het Amerikaanse leger dat de robotarm ontwikkelt, hoopt dat ALIAS over een paar jaar bepaalde taken in de cockpit over kan nemen. Bijvoorbeeld als één van de bemanningsleden tijdens de vlucht ziek wordt. De Boeing was overigens wel een simulator-Boeing, maar hé… Toch knap!

Bron: Popular Mechanics

Beeld: DARPAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?