Robot maakt coronatest op afstand mogelijk

Laurien Onderwater

06 July 2020 14:59

coronatest wattenstaafje

Mensen die testen of je COVID-19 onder de leden hebt, lopen toch een risico op besmet te raken met het coronavirus. Deze robot moet daar een einde aan maken.

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Je belt eenvoudigweg naar 0800-1202, maakt een afspraak en gaat vervolgens naar een testlocatie van de GGD. Eenmaal daar zal iemand keel- en neusslijm afnemen met een wattenstaafje. Maar ook al zal deze gezondheidsmedewerker een pak en een gezichtsmasker dragen, hij of zij staat alsnog zeer dichtbij iemand die mogelijk besmet is met het coronavirus. En omdat er altijd ruimte is voor verbetering, heeft een team van wetenschappers en ingenieurs een robot ontwikkeld die het klusje klaart.

Lees ook:

Coronatest

Het prototypesysteem is relatief eenvoudig en bestaat uit twee elementen: een computergestuurde set bedieningselementen (de master genoemd) waarmee medisch personeel kan aangeven hoe de robot moet bewegen, en de bot zelf (de ‘slaaf’) die de daadwerkelijke test uitvoert.

Een patiënt gaat in een stoel zitten en gebruikt de kin- en voorhoofdsteun om zijn hoofd goed de positioneren. Met een kleine joystick beweegt de clinicus, die eventueel in een aparte ruimte zit maar dankzij een camera de patiënt goed in beeld heeft, het wattenstaafje in de neus. Dankzij haptische feedback voelt de persoon de weerstand van het wattenstaafje, zodat het ding niet met brute kracht in de neus wordt gedouwd; de test is al vervelend genoeg.

Zelf zien de onderzoekers van het Korea Institute of Machinery & Materials en de Dongguk University College of Medicine alleen maar voordelen in dit systeem. Het verkleint het risico op infectie met COVID-19 bij medisch personeel, en het is betaalbaar en klein waardoor het een haalbare oplossing is voor verschillende medische instituten.

Grote nadeel is wel dat je aan dat vervelende wattenstaafje in je neus nog steeds niet ontkomt…

Bronnen: National Research Council of Science & Technology via EurekAlert!, New Atlas

Beeld: Korea Institute of Machinery & Materials

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Tech