Robothond Spot meet straling in Tsjernobyl

Karlijn Klei

2020-11-07 14:59:29

spot

Spot aan het werk in Tsjernobyl

Als een soort lopende geigerteller zoekt Boston Dynamics’ mechanische pup hotspots van schadelijke straling in de vervreemdingszone van Tsjernobyl.

In april 1986 ontplofte een van de reactoren van de Tsjernobyl kerncentrale. Hierbij kwam een ongelooflijke hoeveelheid radioactieve straling vrij: 400 keer meer dan bij de atoomramp in Hiroshima. Ruim 34 jaar na de kernramp ligt het zwaarst getroffen gebied, de vervreemdingszone, er nog altijd verlaten bij. Met uitzondering van (gek genoeg) een handvol toeristen, onderzoekers en sinds kort, robothond Spot.

Lees ook:

Lopende geigerteller

Volgens Oekraïens mediaplatform Ukrinform werd de mechanische viervoeter onlangs voor het eerst ingezet om straling in de vervreemdingszone te meten en zogenaamde hotspots te identificeren.

De metingen zijn onderdeel van een project van onderzoekers van de Bristol-universiteit. Sinds een paar jaar werkt dit team aan een 3D-kaart van het gebied waarop de verdeling van de schadelijke straling te zien is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aanwinst

Spot is niet de eerste robot die in het radioactieve gebied ingezet wordt. Eerder werden ook al drones gebruikt om de vervreemdingszone onder de loep te nemen. Met zijn behendigheid en autonome karakter, lijkt mechanische viervoeter echter een bijzonder goede aanwinst voor het team. De bot, die zonder moeite traploopt, deuren opent en – niet onhandig – op kan staan als hij omvalt, kan immers op eigen houtje het op plekken moeilijk begaanbare gebied verkennen. Weer één om aan het al indrukwekkende curriculum vitae van de robothond toe te voegen.

Bronnen: Ukrinform, IFLScience, Popular Mechanics

Beeld: Chornobyl NPP/Youtube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde