Spot gaat voor Noors oliebedrijf werken

Laurien Onderwater

13 February 2020 12:59

Spot Aker BP

De robothond van het beroemde Amerikaanse roboticabedrijf gaat hand-en-spandiensten verrichten voor Aker BP.

Het curriculum vitae van Spot is best indrukwekkend. Goed, veel werkervaring heeft de robothond van Boston Dynamics nog niet, maar hij beschikt wel over een aantal wenselijke eigenschappen. Zo kan de androïde deuren voor je openen, traplopen, en met zijn methaandetector gaslekken detecteren. En laat dat laatste nou net de reden zijn waarom het Noorse olie-exploratiebedrijf Aker BP zijn deuren opent voor Spot.

Lees ook:

Op patrouille

Na ons jarenlang lekker te hebben gemaakt met toffe filmpjes (waarin de hond bijvoorbeeld danst) ging Spot in september 2019 eindelijk de commerciële markt op. Als je als bedrijf de robot wil kopen, moet je “ofwel een overtuigende toepassing hebben of over een ontwikkelteam beschikken waarvan wij geloven dat het iets heel interessants kan doen met de robot”, aldus Michael Perry, werkzaam bij Boston Dynamics. Het bedrijf moet wel kieskeurig zijn, want het aantal Spot-robots is schaars.

Over een overtuigende toepassing beschikt Aker BP zeker. Later dit jaar zal Spot beginnen met patrouilleren op het olie- en gasplatform van Aker BP in het Skarv-olieveld in de Noordzee, meldt Bloomberg. Daar voert de robot inspecties uit, zoekt naar gaslekken en stelt rapporten samen op basis van de verzamelde gegevens.

Spot aan de slag op een olie- en gasplatform. © Boston Dynamics

Personeelsnummer

Aker BP heeft deze vaardigheden al getest in gesimuleerde olie- en gasomgevingen en zegt dat de robot in staat is plekken te bereiken waar mensen niet bij kunnen. Spot kan hiermee offshore-klussen een stuk veiliger maken.

Tijdens een persconferentie in Oslo zei CEO Karl Johnny Hersvik dan ook er vrij zeker van te zijn dat Spot niet de enige robot is die in de toekomst een personeelsnummer van Aker BP krijgt.

Bronnen: Bloomberg, New Atlas

Beeld: Boston Dynamics

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws