Schieten met raketten van 1 miljoen

KIJK-redactie

27 January 2010 08:00

De spanning is te snijden tijdens Special Project Optic Windmill. Zijn de militairen in staat om het vakantie-eiland Kreta te beschermen tegen een vijandelijke raketaanval? KIJK maakt het mee.

Kreta trekt jaarlijks zo’n 2 miljoen toeristen die komen voor zon, zee, strand en misschien een wandeling door de Samariakloof of een bezoekje aan de opgravingen van Knossos. Tik op je TomTom het kleine dorpje Chordaki in, volg de slingerweg langs de granietmijn en je rijdt ineens een heel ander Kreta binnen. In plaats van stranden en terrasjes met vrijpostige restauranthouders, zie je zwaar bewapende militairen die vragen om identificatie en wat je hier te zoeken hebt. Welkom op NAMFI, de NATO Missile Firing Installation. Een klein stukje Kretenzer kust waar legers uit de hele wereld naar toe komen om hun wapenarsenaal uit te proberen. Want dit is de enige plek in heel Europa waar je geleide wapens daadwerkelijk mag afvuren.

Deze week is de Nederlandse Groep Geleide Wapens (GGW) van de Koninklijke Luchtmacht op NAMFI neergestreken voor een live firing van vier Patriot-raketten. Aan de oefening, Special Project Optic Windmill (SPOW) genoemd, doet ook een Duitse fregat mee, en de Griekse luchtmacht met een hele collectie vliegtuigen, van F-4E’s tot A-7’s, Mirages en F-16’s. Genoeg materieel voor een volwaardig oorlogscenario. “In NAVO-verband moeten we met verschillende krijgsmachtdelen uit verschillende landen samenwerken. Maar de Duitse marine heeft heel andere procedures dan de Nederlandse Groep Geleide Wapens. En de protocollen van de Griekse Hawk-eenheden zijn ook weer anders. Tijdens deze complexe oefening moet het allemaal naadloos in elkaar vallen”, vertelt projectofficier kapitein Johan Hendrix.

Majoor Erwin Mommers geeft de rondleiding over het complex. Hij was zelf ooit squadroncommandant bij de GGW en is nu hoofd Operationeel beleid en planning. “Ik was erbij in 1991 toen we de stad Diyarbakir in Turkije moesten beschermen tegen luchtaanvallen van de Irakezen. Tijdens die missie werden per ongeluk twee raketten afgevuurd door een fout met nieuwe fabriekssoftware. Ze hebben zichzelf vernietigd en verder geen schade aangericht, maar het laat wel zien dat een oefening als SPOW hard nodig is om de systemen tot in detail te leren beheersen.”

De rest van dit artikel staat in KIJK 3/2010. Dit nummer ligt in de winkel van 12 februari t/m 11 maart 2010.

Beeld: Richard Frigge/AVDD


Meer Artikelen