Hightech moet einde maken aan stroperij

KIJK-redactie

21-07-2020 12:59:00

stroperij

Elk jaar leggen tienduizenden olifanten, neushoorns en andere dieren het loodje door stropers. Parkwachters voeren een steeds hardere strijd tegen deze criminelen en onderzoekers schieten ze daarbij te hulp met de nieuwste technologie en kunstmatige intelligentie. Maar anderen kiezen juist voor een maatschappelijke aanpak.

Bijna drie jaar geleden vatte de douane op Schiphol een 30-jarige Chinees in zijn kraag. De man was op doorreis van Zuid-Afrika naar Shanghai en had vijf hoorns van neushoorns in zijn tas verstopt. Een jaartje brommen in de gevangenis werd uiteindelijk zijn straf. Dit soort vondsten is in Nederland vrij uitzonderlijk, maar niet in andere landen. En dat terwijl neushoorns al sinds 1977 een beschermde status hebben en er dus niet op ze gejaagd mag worden voor hun hoorn.

Behalve neushoorns worden ook olifanten beschermd tegen deze jacht: de internationale handel in hun ivoor is sinds 1989 illegaal. Toch was binnenlandse handel in veel landen tot voor kort nog toegestaan. Zo begonnen China en de Verenigde Staten hem pas in 2017 deels te verbieden. In 2019 legde Nederland een totaalverbod op. Eerst mocht ivoor van vóór 1947 hier namelijk nog wel vrij worden verhandeld en ivoor van tussen 1947 en 1990 onder voorwaarden.

Dit is het begin van het artikel ‘Jagen op stropers’ te vinden in KIJK 8/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 23 juli tot en met 19 augustus.

Meer informatie:

Tekst: Pauline van Schayck

Openingsbeeld: Andrew Renneisen/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen