Swiss Air Force begaat blunder

Laurien Onderwater

12 July 2019 15:30

Patrouille Suisse

Het aerobaticsteam voerde een aantal indrukwekkende stunts uit, alleen boven het verkeerde dorp.

Ook jachtvliegers nemen weleens een verkeerde afslag in het luchtruim. Het overkwam het Swiss Aerial Acrobatics Team onlangs dat als gevolg met zijn Northrop F-5 Freedom Fighters een indrukwekkende show weggaf boven het verkeerde festival.

Lees ook:

Jodelen

De Patrouille Suisse moest een demonstratie geven ter ere van het honderdjarige bestaan van de Zwitserse luchtvaartpionier Oskar Bider, die als eerste de Alpen en de Pyreneeën overvloog.

Het team – het Zwitserse equivalent van de Britse Red Arrows en de Amerikaanse Blue Angels – werd op 6 juli om 11 uur ’s ochtends verwacht in Langenbruck, een gemeente in het noordwesten van Zwitserland en de de geboorteplaats van Bider. Daar zou het team een fly-by maken.

In plaats daarvan vloog het naar het nabijgelegen dorp Mümliswil en trakteerde bezoekers van het 31ste Northwest Yodeling-festival op een indrukwekkende show. Of de jodelaars de plotse verschijning van de luidruchtige straaljagers op prijs stelden, is niet bekend.

Patrouille Suisse sans gps

Het excuus van de Patrouille Suisse? De F-5E Tiger II-toestellen zijn niet uitgerust met gps en hoewel je navigatie niet nodig hebt voor het opvoeren van luchtshows, maakt dat het vinden van een dorp kennelijk wel een tikkie lastig. De Zwitserse luchtmacht wijt het incident ook aan het gebrek aan grondpersoneel dat de piloten moest vertellen dat ze de verkeerde kant op vlogen.

Het ironische is nog wel dat de piloot die de vloot leidde zelf uit Langenbruck komt. Hij zou afgeleid zijn omdat hij vlak na het opstijgen een botsing met een helikopter probeerde te vermijden en daarna de verkeerde kant op vloog. Ach ja, hoe je het ook wendt of keert, een beetje gênant is het wel.

Bronnen: CNN, Popular Mechanics

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws