‘Instappen is de grootste irritatie van vliegen’

KIJK-redactie

13-10-2017 10:59:06

instappen

Reizen met het vliegtuig zorgt voor een hoop ergernis, vooral tijdens het instappen. Maar daar heeft Rolf Hut iets op bedacht: trilstoelen.

Geïrriteerd draai ik me om naar de man die zijn tas in mijn rug staat te rammen en snauw hem toe: “Ik kan niet door haar heen, hoe hard je ook duwt!” De dame voor me in het gangpad is nog bezig haar tas in een bagagelocker te hijsen. Iedereen in het vliegtuig staat op haar te wachten. Als ze eindelijk klaar is, loop ik langs haar en til mijn eigen tas op. Nu staat iedereen, zuchtend, op mij te wachten.

Opgevouwen

Vliegtuigen zijn geweldige machines, maar ‘vliegen’ is vooral een irritante opeenstapeling van wachtrijen, controles en – daarna – uren opgevouwen zitten. Het instapproces is de grootste irritatie. Geen wonder dat er veel onderzoek wordt gedaan naar de ideale instapvolgorde van passagiers. Maar als je die ideale volgorde eenmaal weet, hoe krijg je passagiers dan zo gek om ook op die manier aan boord te gaan?

Gereserveerde trilstoelen

Daar heb ik iets op bedacht: gereserveerde stoelen. Niet alleen in het vliegtuig, maar ook in de boardinglounge. Elke stoel in die wachtruimte krijgt een scherm met daarop je naam: daar moet je zitten. In de stoel zit een sensor die detecteert of je er bent. Zo kan het vliegtuigpersoneel bijhouden wie er is en eerder beginnen met omroepen als iemand te laat dreigt te komen.

Verder zit er een trilfunctie in de stoel die je waarschuwt zodra het jouw tijd is om aan boord te gaan. De stoelen trillen namelijk in de optimale instapvolgorde. En niet een beetje trillen: steeds harder, zodat je wel op móét staan, met tot slot een zwaailicht boven je hoofd dat aan iedereen laat zien: deze persoon moet NU het vliegtuig in.

Zo kunnen we sneller aan boord, zonder wachtrijen in het gangpad. En vooral zonder de hete adem van een medereiziger in je nek, omdat die zich zo graag alvast wil opvouwen in een stoeltje twee rijen achter je.

Deze column verscheen ook in KIJK 10/2017.

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Tech