Het nieuwe speeltje van het Korps Commandotroepen

KIJK-redactie

23-05-2017 11:00:23

Vector

Het Korps Commandotroepen heeft een nieuw wapen: de Vector. Een supersnelle en lichte 4×4- terreinwagen, ontwikkeld en gebouwd in Tiel. Zijn geheim: pure Dakar-rallytechniek. 

Op de offroad-testbaan van Experience Island kreeg KIJK-journalist Leonard van den Berg de kans om een rondje te rijden in het nieuwe speeltje van het Korps Commandotroepen: de Vector. En dat maakte indruk.

Kinderspel

De auto is ruig, vierkant en no-nonsense, maar ondanks mijn lengte (1,92 meter) is de zit achter het stuur ruim zat. Het stuurwiel zit dichtbij en staat bijna verticaal. Met een druk op de startknop komt het monster brullend tot leven. Geluidsisolatie had duidelijk niet de hoogste prioriteit.

Ik zet de transmissie in Drive en met een klein beetje gas brult de Vector er gretig vandoor. Rijden is kinderspel: gas geven, remmen en sturen, dat is alles. De eerste bulten en hindernissen op het zandstrand – pakweg anderhalve meter hoog – neemt de Vector met speels gemak. Sturen gaat verrassend licht, maar ook scherp en precies. Het onderstel, geïnspireerd door de vier Dakar-rally′s van Vector-bouwer Gerard Rond, strijkt elke bult in het terrein glad.

Moeiteloos door het terrein

Vanaf het strand draaien we de weg op naar de ruigere hindernissen: diep uitgereden sporen langs de grote recreatieplas, overdwars hellend naar het water, met overal bomen langs de baan. De zescilinder gromt, de vier wielen verliezen geen moment hun grip. Zo blijft de Vector moeiteloos in het spoor. Vol vertrouwen geef ik nog meer gas. Het terrein wordt zwaarder, maar de Vector blijft versnellen.

Het is onwerkelijk: je ziet onbegaanbaar terrein en toch rijd je er moeiteloos doorheen. Spelend met gas, stuur en remmen kost het geen enkele moeite om de 3 ton zware offroader op koers te houden. “Dit is gevaarlijk makkelijk!”, roep ik boven het gebrul van de motor uit naar Gerard Rond, die vanaf de rechtervoorstoel lachend toekijkt. “Dit ding kan alles. Waar ligt de grens?”

Dit is het begin van het artikel ‘Made in Tiel’ te vinden in KIJK 6/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 26 mei tot en met 21 juni.

Meer informatie:

Tekst: Leonard van den BergPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis