Zo smeed je je eigen keukenmes

Laurien Onderwater

23-04-2016 13:00:49

Keukenmes smeden

Speciaal voor het nieuwe programma Forged in Fire organiseerde Smederij Atelier Alkmaar een workshop keukenmes smeden. Stagiaire Laurien Onderwater probeerde het uit. En jij kunt ook een workshop winnen!

Je gebruikt het waarschijnlijk elke dag, maar hebt geen idee hoe het op de ambachtelijke manier wordt gemaakt: een keukenmes. Daar kwam voor KIJK-stagiaire Laurien snel verandering in. Want voor het nieuwe programma Forged in Fire – dat HISTORY uitzendt – nodigde Smederij Atelier Alkmaar verschillende journalisten uit om een keukenmes te komen smeden.

“Dat wordt een tof dagje hameren, dacht ik. Mis poes. Bij het smeden van een mes komt een hoop behendigheid en snelheid kijken”, vertelt Laurien. “Nadat het staal tot 1200 graden Celsius is verhit, moet het in een bepaalde vorm worden geslagen. Maar binnen no time is het staal ‘afgekoeld’ en gaat het weer terug de oven in. Je moet heel snel (en raak) slaan dus. En dan heb ik het nog niet eens over het scherp maken.”

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wil jij ook een dag smeden winnen? Dat kan! KIJK geeft twee workshops survivalmes smeden weg. Via deze link kun je je aanmelden en wie weet ben jij straks de gelukkige winnaar.

De serie Forged in Fire is sinds 20 april elke woensdag om 21:00 te zien op HISTORY.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis