Leven in de greep van de Kim-dynastie

Verering Kim Jong-il en Kim Il-sung in Pyongyang

Door propaganda, indoctrinatie en isolement denken de meeste mensen er dat ze in het meest vrije en voortvarende land ter wereld wonen. Door datzelfde isolement weten wij niet veel over Noord-Korea – maar wel dat dát beeld niet klopt. Hoe is het om te leven onder het juk van Kim Jong-un?

De meeste buitenlanders krijgen het echte Noord-Korea nooit te zien. Ze worden ondergebracht in een paar lege hotels in Pyongyang en ze worden continu vergezeld door begeleiders die ervoor zorgen dat ze zoveel mogelijk plekken bezoeken waar de successen van het Stalinistische paradijs en de familie Kim worden bezongen. Ze zien de kraakheldere straten in het centrum, het Victorious Fatherland Liberation War Museum, de modelboerderijen, en het computerlab aan de Kim Il-sung-universiteit.

Maar in april vorig jaar ging het normaal zo zorgvuldig geregisseerde toneelstukje mis. Een bus met daarin een stuk of vijftig buitenlandse journalisten, op weg naar een smetteloze dvd-fabriek, nam de verkeerde afslag. Terwijl de Noord-Koreaanse begeleiders steeds zenuwachtiger werden, konden de journalisten achter de coulissen kijken. Daar waren onverharde wegen, onverlichte winkels en een onmiskenbare sfeer van bittere armoe.

Het was een ongebruikelijk kijkje achter de schermen van wat in essentie een enorme gevangenis is, drie keer zo groot als Nederland en met 23 miljoen gevangenen. En het lijkt er niet op dat dat snel gaat veranderen.

Dit is het begin van het derde artikel uit ons Dossier Korea, te vinden in KIJK 9/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 26 juli tot en met 22 augustus.

Beeld: EPA/ANP

facebooktwittermailfacebooktwittermail
Categorie: Artikelen | Reacties: 5 Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

  1. Twaalf interessante pagina’s over Korea, maar ik mis iets nl. een kaartje van dat gebied. Klein was al goed geweest, maakt de tekst een stuk inzichtelijker.

  2. @W. van der Veer: dank voor uw reactie, en goed punt. We geven het door aan onze beeldredactie!

  3. In het artikel wordt gezegd dat bij een hereniging van beide Korea’s dit nieuwe land in 2030 de derde economie ter wereld zal zijn. Op welke bron is dit gebaseerd?

  4. Dat is een quote van Remco Breuker, hij is dus de bron. Waarop hij zich weer baseert weet ik niet precies. Maar dat soort berekeningen worden vaak gedaan door instellingen als de Wereldbank of het IMF.

  5. Dat is wel heel optimistisch. De Duitse hereniging heeft jarenlang een zware wissel getrokken op de Westduitse economie. Er zijn jarenlange investeringen van vele miljarden nodig geweest om de Oostduitse economie enigszins op vergelijkbaar niveau te brengen als de Westduitse. In Oost Duitsland woonden minder mensen dan in Noord Korea en de economische uitgangssituatie in Oost Duitsland ten tijde van de opheffing van de DDR was een stuk beter dan die zal zijn bij de opheffing van Noord Korea als staat. Er was bijvoorbeeld geen hongersnood in Oost Duitsland en de bevolking van Oost Duitsland had indertijd veel meer informatie ter beschikking dan de Noord Koreanen nu. De Oostduitse bevolking had bijvoorbeeld gedurende de hele koude oorlog toegang tot Westduitse radio en televisie.
    Uiteindelijk heeft een verenigd Korea inderdaad veel potentie, maar voorlopig hebben alle buurlanden ‘goede’ redenen om alles te houden zoals het is. Niemand zit te wachten op de last van het voeden van meer dan 20 miljoen mensen, hoe cynisch het ook is.