Kerncentrale ontmantelen: een kwestie van jaren

KIJK-redactie

07 juli 2020 11:59

ontmantelen kerncentrale

Decennia leveren ze stroom zonder een gram CO2 uit te stoten, maar ook kernreactoren zijn aan slijtage onderhevig. En ze ondervinden steeds meer concurrentie van wind- en zonne-energie. De oplossing: afbreken. Een karwei dat evenveel vakmanschap als geduld vergt.

Donderdagmiddag 21 mei 2020: brand bij de stilgelegde kerncentrale Dodewaard in Gelderland. Dat is interessant. Want hoewel de hoogactieve splijtstofstaven allang weg zijn, staan daar nog steeds een radioactief reactorvat en een koelcircuit te stralen. Waarom bevindt die apparatuur zich daar nog? Waarom is Dodewaard nog niet afgebroken? En hoe doe je dat eigenlijk, een kerncentrale ontmantelen?

Lees ook:

Om deze vragen te beantwoorden, zoek ik contact met experts in België, nu nog de vierde kernenergieproducent van Europa. De zeven hogedrukreactoren bij Doel en Tihange zijn samen goed voor 5943 megawatt aan elektriciteit, zo’n 50 procent van de totale Belgische stroomvoorziening. Ter vergelijking: in Nederland levert Borssele (485 megawatt) maar 3 procent.

Maar atoomland of niet, België heeft er net als Duitsland voor gekozen om te stoppen met kernenergie. De reactoren verouderen en kunnen steeds moeilijker concurreren met zon en wind, en er is natuurlijk dat radioactieve afval. Uiterlijk in 2025 sluiten de kerncentrales. Reactor Doel 3 (1006 megawatt) stopt op 1 oktober 2022 als eerste. Of reactor Doel 4, die in de Antwerpse haven staat en 1039 megawatt levert, toch langer openblijft, is nog onderwerp van debat.

Dit is het begin van het artikel ‘Subtiel sloopwerk’ te vinden in KIJK 8/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 23 juli tot en met 19 augustus.

Meer informatie:

Tekst: Gieljan de Vries

Beeld: ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Artikelen