Is kernenergie op te wekken bij kamertemperatuur?

KIJK-redactie

19 July 2017 11:00

kernenergie

Al geruime tijd denkt een kleine groep onderzoekers dat ze kernreacties kunnen laten verlopen bij lage temperaturen. Veel andere wetenschappers halen er hun neus voor op. Terecht?

Koude kernfusie: voor de een is het een vakgebied dat decennia geleden compleet is afgeserveerd maar desondanks blijft terugkomen, als onkruid tussen de tegels van je terras. Voor de ander is het dé grote belofte voor de toekomst: een goedkope en schone manier om energie op te wekken, die echter op alle fronten wordt tegengewerkt door de gevestigde orde.

‘Fusiemisser’

Bij KIJK weten we er alles van. Toen we een paar jaar geleden een artikel over kernfusie plaatsten, ging dat voornamelijk over ‘hete’ kernfusie: het samensmelten van waterstofatomen bij temperaturen van zo’n 150 miljoen graden. Koude kernfusie – waarbij vergelijkbare processen zouden verlopen bij kamertemperatuur – deden we af in een paar kadertjes onder de veelzeggende kop ‘Fusiemissers’.

Dat schoot een aantal lezers in het verkeerde keelgat. Hun boodschap: er was wel degelijk een boel veelbelovend onderzoek gaande op het gebied van koude kernfusie oftewel low-energy nuclear reactions (LENR), zoals het vakgebied tegenwoordig meestal wordt genoemd. Waarom gingen we daaraan voorbij?

Veelbelovend?

En inderdaad: koude fusie is niet dood. Er zijn nog steeds wetenschappers bezig met experimenten waarbij er bij lage temperaturen kernreacties zouden plaatsvinden – soms met financiering van grote bedrijven als Toyota of Mitsubishi. Ook komt om de zoveel tijd de E-Cat in het nieuws, een kleine koudefusiereactor van een Italiaanse uitvinder die test na test zou doorstaan. Voeg daarbij af en toe een overtuigend pleidooi in de pers om deze underdogs van het energieonderzoek eindelijk eens serieus te nemen, en de twijfel is al snel gezaaid: zit er dan tóch iets in?

Dit is het begin van het artikel ‘Kern van waarheid’ te vinden in KIJK 8/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 juli tot en met 23 augustus.

Meer informatie:

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!

 


Meer Artikelen