‘FBI wil tatoeages bestuderen’

KIJK-redactie

04 juni 2016 16:00

tatoeages

De FBI wil mogelijk software inzetten om mensen met behulp van een tatoeage te kunnen identificeren.

Veel tatoeages die mensen laten zetten, hebben een diepere betekenis dan alleen het plaatje. En dat heeft de FBI goed begrepen. Volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF wil de veiligheidsdienst tattoo-herkenningstechnologie inzetten om gegevens van mensen te verzamelen, waaronder hun geloof, ideologie en eventuele betrokkenheid bij een bende.

Verbanden leggen

De FBI zou sinds 2014 aan deze software werken in samenwerking met het National Institute for Standards and Technology (NIST). Niet alleen zouden mensen met de software kunnen worden geïdentificeerd, maar moet het er ook voor zorgen dat er verbanden kunnen worden gelegd tussen mensen met een soortgelijke tatoeage.

Volgens de EFF hebben de partijen bij de ontwikkeling van de herkenningstechnologie gebruik gemaakt van 15.000 foto’s van arrestanten en gevangenen. De foto’s bevatten veel persoonlijke informatie, zoals de gezichten, namen en geboortedata.

Schending privacy

EFF is niet blij met de gang van zaken. De burgerrechtenbeweging claimt dat de ontwikkelaars zich niet hebben gehouden aan de ethische richtlijnen. Bovendien zou de technologie een gevaar zijn voor de privacy en de vrijheid van meningsuiting.

Bronnen: EFF, Engadget










Meer Mens