Wat als… de aarde het heelal in schiet?

KIJK-redactie

03-02-2015 16:00:37

IJzige aarde - header

Stel dat de aarde uit zijn baan rond de zon zou schieten, het heelal in. Is dan al het leven reddeloos verloren? Of maakt de mensheid toch kans om in de duisternis en kou te overleven?

Esther klappertandt terwijl ze met Olivier over de ringweg van IJsland rijdt. Verschillende lagen kleding, een dikke winterjas en een paar snowboots zijn niet meer voldoende om warm te blijven. Gelukkig is Hverir al in zicht. Zelfs in het donker ziet het gebied er onheilspellend uit, met overal dreigende stoompluimen, barsten in de aardkorst waar gevaarlijke gassen uit ontsnappen en kokende modderpoelen. Maar het is er warm, en dat is het belangrijkst.

Te midden van al dat natuurgeweld staat een groot complex met gebouwen die op gevangenissen lijken. Geen wonder; de leiders van deze gemeenschap proberen zo veel mogelijk mensen te huisvestingen in het relatief kleine geothermische gebied. Het doel: overleven.

Dit privilege is lang niet voor iedereen weggelegd, dat weet Esther maar al te goed. Zij en Olivier hebben geluk. Esther is biotechnoloog. Ze werkt aan genetisch gemodificeerde, eetbare plantensoorten die met een minimale hoeveelheid licht kunnen overleven. Olivier is fysicus, gespecialiseerd in fusie-energie. Vanwege hun deskundigheid wisten ze een felbegeerd plekje in het militair bewaakte Hverir te bemachtigen. Hun familie en vrienden moesten achterblijven. In de kou, en in het donker.

Een kille, duistere wereld waarin mensen moeten ploeteren om genoeg eten te verbouwen voor a select few. Dat is de toekomst van de mensheid als de aarde ooit haar baan om de zon verlaat. Het lijkt niet iets waar we wakker van hoeven te liggen: de aarde zit in een prettige, stabiele baan in het zonnestel. Toch zou het zomaar kunnen dat de aardbol op een dag de ruimte in schiet. En dat zou gigantische consequenties hebben voor de planeet en haar bewoners.

Dit is het begin van de ‘Wat als…’-aflevering te vinden in KIJK 3/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 19 februari tot en met 18 maart.

Meer informatie:

Tekst: Ans Hekkenberg

Beeld: 123RFPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis