Boek: De kering van het tij

KIJK-redactie

09-05-2012 09:00:33

De kering van het tij - banner

In De kering van het tij legt historicus Paul Kennedy uit welke omstandigheden ervoor zorgden dat de geallieerden de Tweede Wereldoorlog konden winnen.

De geallieerden stonden er in januari 1943 slecht voor. Elke amfibische landing in het Derde Rijk mislukte hopeloos, de Duitsers wonnen veel terrein in Rusland, de Luftwaffe was superieur aan zijn Britse tegenhanger, Duitse onderzeeërs bestookten de levensbelangrijke Amerikaanse-Britse vaarroute in de Atlantische oceaan continu en de Amerikanen hadden geen idee hoe ze het uitgestrekte gebied in de Pacific op de Japanners konden terugveroveren.

De kering van het tij - cover

De kering van het tij van de vooraanstaande historicus Paul Kennedy beschrijft in vijf hoofdstukken hoe deze grootste problemen uit de oorlog werden opgelost, en hoe de geallieerden binnen anderhalf jaar het tij volledig keerden. Kennedy’s belangrijkste punt is dat niet één uitvinding, gebeurtenis of legereenheid beslissend was, maar dat de uiteindelijke overwinning door meerdere, elkaar versterkende omstandigheden mogelijk werd. Dat varieerde van het pillengebruik van Adolf Hitler dat D-Day mede tot een succes maakte tot de verbeterde scheepsradar waarmee de Duitse U-boten makkelijker konden worden uitgeschakeld.

Juist deze afwisseling maakt dit flinke boek zeer de moeite waard, en doordat de vijf problemen apart worden besproken, blijft het erg overzichtelijk. Tel daarbij de eindeloze hoeveelheid leuke details op (wist jij dat omgebouwde Nederlandse veerboten meewerkten aan D-Day?) en de uitkomst is een prachtig boek dat je ondanks zijn dik vijfhonderd pagina’s zo uit hebt.

***** | 511 pagina’s | € 39,99Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen