Boek: Op denkles

kijkmagazine

28-05-2015 13:00:08

Sebastien Valkenberg belooft je te leren hoe je je wapent tegen dooddoeners tijdens discussies, maar slaagt hier niet in.

Je kent het waarschijnlijk wel: je bent op Facebook aan het discussiëren over een onderwerp dat je aan het hart ligt, denkt dat je allerlei onweerlegbare argumenten te brede aan het brengen bent… En ineens klinkt het: ‘Ach ja, ieder zijn eigen waarheid’ en is het gesprek over. In Op denkles belooft Basis CMYKfilosoof Sebastien Valkenberg je te leren hoe je je wapent tegen dit soort boosdoeners.

Helaas komt hij die belofte niet heel strak na. In plaats daarvan beland je in een steeds rechtser wordende reeks traktaten waarin de auteur van leer trekt tegen allerhande denkbeelden die hem niet aanstaan, van het postmodernisme tot het idee dat discriminatie ook onbewust kan plaatsvinden.

Goed, dat doet Valkenberg met actuele voorbeelden en een duidelijk filosofisch sausje, maar toch laat het boek uiteindelijk vooral een wat zure smaak na. En weet je nog steeds niet écht hoe je iemand van repliek moet dienen die zich van een discussie afmaakt met ‘ieder zijn eigen waarheid’.

** | 256 pagina’s | €19,99 (paperback) of €12,99 (ebook)Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen