‘Butch-lesbo’s hebben mannelijkere vingerlengtes’

KIJK-redactie

25-04-2014 13:00:55

Kees Moeliker

KIJK-columnist, bioloog en Ig Nobelprijswinnaar Kees Moeliker over de verschillen in vingerlengtes tussen lesbiennes van het type butch en van het type femme.

Het vakblad Archives of Sexual Behavior is een rijke bron van onwaarschijnlijk onderzoek. Mijn favoriet is nog steeds Differences in Finger Length Ratios Between Self-Identified Butch and Femme Lesbians uit 2002. Dit is een doorwrochte publicatie van de Amerikaanse neurowetenschapper Marc Breedlove over het verschil in vingerlengteverhoudingen tussen lesbiennes die zichzelf beschouwen als ‘mannelijk’ dan wel ‘vrouwelijk’.

Uitgangspunt van die studie is het reeds in 1875 ontdekte verschil in de lengteverhouding tussen de wijs- en ringvinger van mannen en vrouwen. Bij mannen is de wijsvinger (2D) meestal (veel) korter dan de ringvinger (4D), terwijl die bij vrouwen (bijna) even lang zijn. Deze zogenoemde 2D:4D-verhouding is bij mannen dus kleiner dan bij vrouwen. Dat verschil ontstaat in de baarmoeder onder invloed van geslachtshormonen: (meer) mannelijk testosteron zorgt voor een lage 2D:4D en (meer) vrouwelijk oestrogeen voor een hoge 2D:4D.

Ook seksuele geaardheid wordt aan die vingerlengteverhouding gerelateerd. Bij homoseksuele mannen zijn ze er nog niet helemaal uit, maar bij lesbische vrouwen is statistisch overtuigend aangetoond dat zij een relatief kortere wijsvinger hebben dan heterovrouwen – en dus een meer ‘mannelijke’ vingerlengteverhouding.

Terug naar de butch– en femme-studie. Daartoe huurde professor Breedlove een kraam op de Gay Pride Mardi Grass in Oakland, Californië. Hij lokte zijn (435) proefpersonen met een gratis kraslot, liet hen gedetailleerde vragen beantwoorden over seksuele geaardheid en maakte ter plaatse fotokopiën van hun beide handpalmen. Met een schuifmaat mat hij hun wijs- en ringvingers na.

Hij deed een bijzondere ontdekking. Net als tussen mannen en vrouwen in het algemeen is er ook bij lesbiennes onderling een verschil in de 2D:4D-verhouding: butch-lesbo’s hebben een duidelijk ‘mannelijker’ vingerlengtepatroon dan hun zusters van het femme-type. De mannelijke types zouden wat meer testosteron hebben binnengekregen in mama’s buik. Vandaar.

Kees Moeliker staat met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd eerder gepubliceerd in KIJK 4/2014.

Beeld: Studio 5982Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis