Wat als… we mensen kunnen in- en ontvriezen?

KIJK-redactie

21 June 2012 13:00

In de ‘Wat als…’ van KIJK 8/2012 bekijken we wat er gebeurt als we leren hoe we mensen kunnen in- en ontvriezen.

“Goedemorgen meneer Luijtens, welkom in het jaar 2512!” De oud-zakenman knippert met zijn ogen en kijkt om zich heen. Een team van medische specialisten staat breed glimlachend rond zijn bed. Achter hen ontwaart hij een batterij knipperende en zoemende apparaten die hem onbekend voorkomen. Hoe is hij hier terechtgekomen? Hij graaft in zijn geheugen. Het laatste dat hij zich kan herinneren, is dat hij langzaam wegzonk in een diepe slaap, terwijl zijn naaste familieleden snikkend rond zijn bed stonden.

“Hoe voelt u zich?” Hij wil zich op zijn hoofd krabben, maar stokt halverwege in zijn beweging. Is dat zijn arm? Hij ziet spierbundels, donkere beharing en een gave huid. Dat ziet er niet uit als het lichaam van een 80-jarige. De zuster die hem heeft toegesproken, kijkt hem vriendelijk aan. “U bent ontwaakt uit cryogene suspensie. Weet u nog? In uw testament had u verordend dat u na uw dood ingevroren wilde worden.”

Hij schrikt wanneer de zuster hem een spiegel voorhoudt. Het is alsof hij naar een foto kijkt van vijftig jaar geleden. “We hebben u met nanotechnologie weer behoorlijk kunnen oplappen. U heeft weer het lichaam van toen u dertig was. Bent u misschien geïnteresseerd in een upgrade?” Hij krijgt een lijvige brochure in zijn handen gedrukt, waar hij met stijgende verbazing doorheen bladert. Infraroodzicht, onderhuidse kieuwen, beschermende pantsers, een extra set smaakpapillen… De mogelijkheden zijn eindeloos. “We zijn een stuk verder met gentechnologie dan in uw tijd”, legt de zuster uit.

“En terwijl u daarover nadenkt, kunt u gelijk een beslissing nemen over waar u wilt wonen.” “Zijn we niet in Nederland dan?” De zuster glimlacht vergoelijkend. “We zijn driehonderd jaar geleden begonnen met het koloniseren van de ruimte. U hoeft niet op aarde te blijven.” Hij krijgt een tweede brochure toegestopt. “Leest u die eens rustig door.”

Je laten invriezen bij je dood om in de toekomst weer gereanimeerd te worden: het zou zomaar kunnen. Wereldwijd hebben zo’n tweeduizend mensen een contract op zak waarin staat dat ze bij hun dood willen worden ingevroren. Zolang de hersenen nog niet onherstelbaar zijn beschadigd op moment van invriezen, hebben ze hun hoop gevestigd op de geavanceerde medische technologie van de toekomst die het stervensproces zal kunnen terugdraaien. Ondergedompeld in vloeibare stikstof bij een temperatuur van -196 graden ‘wachten’ ze op die gouden dag.

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 8/2012, in de winkel van 29 juni tot en met 26 juli.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Tangerman

Beeld: iStock


Meer Artikelen