Democraten- en Republikeinenhersenen

KIJK-redactie

14 October 2012 16:00

Amerikaanse vlag

In de aanloop naar de presidentverkiezingen van 6 november proberen zowel Barack Obama als Mitt Romney kiezers voor zich te winnen. Geen eenvoudige klus. Democraten en Republikeinen verschillen namelijk niet alleen op ideologisch vlak van elkaar. Het zijn totaal andere persoonlijkheden, elk met hun eigen gebruiksaanwijzing.

Waarom wonen Republikeinen liever niet aan de westkust? Ze zijn bang dat ze van de aarde af vallen. En hoeveel Democraten heb je nodig om een lamp te verwisselen? Stomme vraag, want ze weten nog niet eens dat ze in het donker zitten.

Amerikaanse grappen en grollen over Democraten en Republikeinen te over. Amusant, maar ze geven ook een aardig inkijkje in de manier waarop Republikeinen en Democraten elkaar zien. Republikeinen worden steevast weggezet als domme angsthazen met vooroordelen over alles wat – in hun ogen – afwijkend is. En de Democraten zijn idealistische geitenbreiers die niet snappen hoe de wereld werkelijk in elkaar zit.

Natuurlijk zijn er ideologische verschillen tussen beide groepen. Anders zouden er geen Republikeinen en Democraten zijn. Maar betekent dit ook dat Republikeinen en Democraten wezenlijk van elkaar verschillen? Zijn Republikeinen echt zulke bangeriken als de Democraten suggereren? En steken Democraten inderdaad meer dan anderen hun kop in het zand?

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 12/2012, in de winkel van 19 oktober tot en met 15 november.

Tekst: Iris Dijkstra


Meer Artikelen