Met 90 kilowatt door de woestijn

KIJK-redactie

09 December 2011 16:00

Electrisch aangedreven buggy van Tim Coronel voor de Dakar-rally

Begin januari is traditiegetrouw de tijd van de Dakar-rally. Tim Coronel rijdt voor de vijfde keer mee – maar kan haast niet wachten op volgend jaar. Dan is zijn spectaculaire, volledig elektrisch aangedreven buggy klaar. KIJK verdiept zich alvast in dit staaltje razendsnelle (elektro)techniek.

Tim Coronel houdt wel van een uitdaging. De succesvolle Nederlandse coureur heeft zo’n beetje alles wat er aan autoraces te winnen valt, wel gewonnen. Maar de Dakar is iets anders. “De Dakar is geen gewone rally”, zegt Coronel. “Het is een twee weken durende fysieke, mentale en emotionele rollercoaster.”

Alsof het uitrijden van deze zware wedstrijd in een auto (eerst samen met zijn vriendin Gaby Uljee en later met zijn tweelingbroer Tom Coronel) nog niet prestigieus genoeg was, besloot Tim de tocht in 2010 in zijn eentje in een buggy te volbrengen. Hij herhaalde het kunstje in 2011 en werd ook nog eens eerste in het single-seater-klassement. En nóg was het niet genoeg: Coronel wil de eerste worden die in een elektrisch aangedreven buggy de Dakar uitrijdt. “Winnen doe ik toch wel,” lacht de coureur, “maar ik wil me graag blijven ontwikkelen.”

Coronel geloofde aanvankelijk niet dat een elektrische buggy mogelijk was, maar besloot de Delftse hoogleraar en ex-astronaut Wubbo Ockels te bellen voor advies. Die was meteen enthousiast. Zijn onderzoeksgroep heeft ervaring in het bouwen van bijzondere auto’s zoals de Nuna-zonnewagen. Ockels en zijn medewerker Joris Melkert zetten een team van studenten aan het werk om te berekenen hoe de optimale elektrische buggy eruit moet zien. “Onze opdracht was om een elektrisch aangedreven buggy te ontwerpen waarmee Tim de Dakar-rally kan uitrijden”, vertelt Melkert.

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 1/2012, in de winkel van 16 december 2011 tot en met 12 januari 2012. De tekst werd geschreven door Bastienne Wentzel.

Meer informatie:

Beeld: Prodakar/Tim Coronel


Meer Artikelen