Flying Donkey Challenge: vrachtvervoer door drones

André Kesseler

04 October 2014 16:00

Volgens deskundigen zal over twintig jaar een fors deel van het vrachtvervoer door de lucht per onbemand vliegtuig plaatsvinden. Goed nieuws voor mensen in gebieden met een sterk groeiende economie, maar een belabberd wegennet, zoals Afrika. De Flying Donkey Challenge moet de gewenste technologie opleveren.

Het was groot nieuws toen Jeff Bezos, baas van boekenreus Amazon, aankondigde dat zijn bedrijf drones gaat inzetten. Een klant klikt op de bestelknop en binnen een halfuur komt een onbemand toestel het pakketje afleveren. Hoewel Bezos ervan overtuigd is dat Amazone Prime Air gaat werken en de eerste vrachtdrones binnenkort de lucht in kunnen, worden er door allerlei luchtvaartdeskundigen toch wat kritische kanttekeningen geplaatst.

De capaciteiten van de vliegende postbezorgers zijn namelijk nogal beperkt. Zo mag het pakketje niet zwaarder zijn dan 2,5 kilo en de klant niet verder dan 16 kilometer van een Amazonknooppunt wonen. Bovendien zouden dergelijke onbemande vliegtuigjes leuk zijn voor de pr, maar zakelijk gezien niet zoveel zin hebben. In West-Europa en de VS liggen nu eenmaal uitstekende wegen. Het wordt waarschijnlijk heel lastig om dit soort kleine drones daarmee te laten concurreren.

Niettemin denken veel deskundigen dat over twintig jaar maar liefst een vijfde van alle luchtvracht door onbemande toestellen wordt vervoerd. En dan niet zozeer door kleine Amazon-drones of enorme ‘pilootloze’ Boeings, maar door middelgrote vrachtvliegtuigen. Hans Heerkens, luchtvaarteconoom van de Universiteit Twente: “China kent bijvoorbeeld megasteden met miljoenen inwoners, maar er zijn ook steden van 500.000 inwoners die je nauwelijks van buiten de regio kunt bereiken en die geen vliegveld hebben. Met onbemande vliegtuigen gaat er voor de bevolking daar een wereld open.”

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 12/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 16 oktober tot en met 12 november.

Meer informatie:

Beeld: Getty Images


Meer Artikelen