Back to the future: de gadgets van 2013

KIJK-redactie

23 July 2013 13:00

Glazen bol

In augustus 2003 bedacht KIJK een aantal gadgets die hoognodig eens uitgevonden moesten worden. Nu, tien jaar later, is het tijd om de balans op te maken. Zaten we ernaast? Of hebben we voorspellende gaven?

Google doet graag opschepperig over dat ‘revolutionaire’ Glass, maar het idee is gewoon gepikt uit een tien jaar oude KIJK. Goed, wij dachten dat de superbril vooral voor sporters bedoeld was. En wij meenden dat de drager volgeplakt moest worden met sensors. Maar het idee van een freehand full-data wireless display bestaande uit een “zonnebril die als transparant beeldscherm dienstdoet”, dát hadden we toch behoorlijk scherp in de smiezen. Googles eigen head-mounted display projecteert allerhande data, zodat het lijkt alsof er een paar meter voor je neus een informatiescherm bungelt. Hoofdredacteur Vivianne Bendemacher probeerde Google Glass zelf uit en noemde het in haar voorwoord van KIJK 7/2013 “magisch” en “fantastisch” – maar zo worden ideeën van de KIJK-redactie wel vaker omschreven.

Daarnaast toonde onze glazen bol de Food Fox als een scanner voor etenswaren die van elk product de voedingswaarden achterhaalde. Binnen 30 seconden, zodat je wist dat je fout zat nog voordat die magnetronhamburger überhaupt was opgewarmd. Zo’n eetmeter bleef uit, maar er is genoeg technologie die gezonde consumptie aanjaagt. Eerder dit jaar (om precies te zijn: in KIJK 4/2013) zag je in de rubriek Tech-Toys een elektronische vork die je eetsnelheid bijhoudt en waarschuwt wanneer je schrokt. LG bedacht een koelkast die aangeeft hoelang zijn lading houdbaar is. Google presenteerde in mei een functie die van duizend spijzen de nutrition information opdist. De Meal Snap-app interpreteert foto’s van je maaltijd door de bestanddelen te herkennen en het aantal calorieën te schatten. En dan is er nog het Nederlandse Foodzy, een food journal-applicatie die je consumptiepatroon bijhoudt en gezonde keuzes beloont met ‘badges’. Conclusie: de Food Fox als apart apparaat bestaat nog niet, maar de afzonderlijke ingrediënten liggen klaar.

Meer door KIJK voorspelde gadgets vind je in KIJK 9/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 26 juli tot en met 22 augustus.

Tekst: Rik Peters

Beeld: Ed Schipul/CC BY-SA 2.0

Met dank aan Melle Lorijn.


Meer Artikelen