Dit zegt de plaats binnen het gezin over jou

KIJK-redactie

10 March 2016 09:00

bepaalt de geboortevolgorde wie we zijn?

Bepaal je plaats in de kinderrij en psycholoog Frank Sulloway zegt je wie je bent.

Al meer dan honderd jaar breken wetenschappers zich het hoofd over de vraag of onze plaats in het gezin invloed heeft op wie we zijn. Op dit gebied staat sinds de jaren negentig vooral de theorie van psycholoog Frank Sulloway in de belangstelling, die hij baseerde op Darwins evolutietheorie. Laat Sulloway weten of je het oudste, middelste of jongste kind bent en hij kan je vertellen hoe jouw karakter in elkaar steekt.

Oudste kind

Je bent assertief, dominant, zelfverzekerd en niet bang voor confrontaties. Je bent als oudste immers gewend de sterkste en slimste te zijn. Daarnaast ben je plichtsgetrouw, verantwoordelijk en een streber. Status is belangrijker voor je en je voldoet graag aan de verwachtingen die je omgeving van je heeft. Verandering is daarentegen niet echt jour ding. Gebaande paden verlaat je liever niet.

Middelste kind

Je kunt je goed aanpassen, zowel aan degene boven als onder je en bent een goede onderhandelaar. Met je uitstekende sociale vaardigheden breng je mensen bij elkaar. Je kunt goed omgaan met teleurstelling en hebt meestal realistische verwachtingen van het leven. Verder ben je het minst verwend en daardoor lekker onafhankelijk.

Jongste kind

Je bent avontuurlijk, rebels en durft risico te nemen. Als originele denker sta je altijd open voor nieuwe ideeen en ervaringen, en zet je vraagtekens bij de status quo. Verder ben je gemakkelijk in de omgang. Het is belangrijk voor je dat andere mensen je graag mogen, want zo heb je vroeger je plekje weten te veroveren binnen het gezin.

Meer informatie:

Tekst: Marijn Klok

Beeld: iStock/Getty Images (header), Hein de Kort/Comichouse.nl (illustraties)


Meer Artikelen