Hoeveel heb je aan genetische tests?

KIJK-redactie

28-03-2013 13:00:07

Naar de dokter gaan is achterhaalde gezondheidszorg, vinden bedrijven die genetische tests aanbieden. Spuug in een potje, laat je genen onderzoeken en je weet wat de kans is om ziek te worden. Een verleidelijk kijkje in de toekomst – maar heb je er ook wat aan?

Het Wereld Economisch Forum in Davos 2008 was een rochelfestijn. De aanwezige directeuren, politici en andere genodigden kregen een tube om vol te spugen. Waren deze lichaamssappen nodig voor een alcoholonderzoek onder de aanwezigen? Nee, het was een promotiestunt van 23andMe, een bedrijf dat online genetische tests aanbiedt.

De kosten voor genenonderzoek zijn de laatste tien jaar namelijk gekelderd. Waar het in 2001 nog zo’n 75 miljoen euro kostte om het menselijk genoom in kaart te brengen, ben je anno 2013 slechts een goeie 7500 euro kwijt. Nu is 7500 euro nog steeds veel geld, maar je hebt niet een heel genoom nodig om iets over iemand te weten te komen. Bedrijven als 23andMe analyseren een aantal strategische plekken in het DNA en kunnen zo een rapport opstellen met jouw kansen op allerlei aandoeningen. Sommigen bedrijven geven zelfs dieetadvies op basis van je genen.

Een genetische test kun je online bestellen voor 75 tot 775 euro. Voor die prijs lijkt het tijdperk van personal genomics, persoonlijk genetisch onderzoek, aangebroken. Maar waarom zou je je DNA laten testen?

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 5/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 5 april tot en met 2 mei.

Meer informatie:

Beeld: andresmh/CC BY-SA-2.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar