De vijf giftigste stoffen

Marysa van den Berg

18 September 2011 16:00

KIJK zet de vijf giftigste stoffen op een rijtje.

1. Botuline
Het dodelijkste gif ter wereld komt van de bacterie Clostridium botulinum. Met slechts 200 gram zou je iedereen op aarde kunnen doden. Krijg je botuline binnen, dan krijgt je zenuwstelsel een funeste klap, met extreme pijn en de dood tot gevolg. Maar in minuscule doses werkt het wél perfect tegen rimpels (botox!).

2. Ricine
Ricine is een zeer giftig eiwit uit de vruchten van de wonderboom. Vijf van deze vruchten zijn voor volwassenen een dodelijke dosis. Na enkele uren of dagen beginnen je organen af te sterven, tot de dood erop volgt.

3. Antrax
Het inademen van de bacterie Bacillus anthracis veroorzaakt miltvuur, een infectie die begint als een griep maar waar je niet meer van herstelt.

4. Sarin
Dit synthetische zenuwgif geldt officieel als massavernietigingswapen. De vergiftigingsverschijnselen beginnen met een snotneus en schuim op de mond, waarna (vaak door verstikking) de dood volgt.

5. Tetrodotoxine
Dit stofje uit de organen van de kogelvis wordt door Haïtianen ook wel zombiepoeder genoemd. Het veroorzaakt dan ook een dodelijke verlamming. Toch geldt de kogelvis in Japan als lekkernij. Soms gaat de bereiding echter mis, wat jaarlijks aan vijf Japanners het leven kost.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten gif’, te vinden in KIJK 11/2011, in de winkel van 23 september tot en met 20 oktober.

Meer informatie:


Meer Artikelen