‘Het is net alsof ik een andere taal spreek’

KIJK-redactie

22 May 2015 13:00

KIJK-hoofdredacteur Inge Fraters over dingen die zogenaamd ongezond zouden zijn en over vaccinatie-angst. 

Ken je dat? Ben je op een feestje, komt het gesprek op iets met ongezonde dingen erin. Cola met aspartaam. Deodorant met aluminiumzouten. Windmolens met – ja met wat eigenlijk? Waarschuwingen en tips vliegen in de rondte en over één ding is iedereen het roerend eens: je krijgt er kanker van. Of, in het geval van de windmolens, op zijn minst hoofdpijn.

Rationele KIJK-nerd die ik ben, probeer ik in zo’n geval de stem van de wetenschap te vertegenwoordigen. “Nee, jongens, het is vaak onderzocht; er is nooit een schadelijk verband aangetoond tussen aspartaam, aluminiumzout enzovoort en kanker.” Maar het is net alsof ik een andere taal spreek. Glazige blikken vallen mij ten deel; als ik al een reactie krijg, is het in de categorie: “Maar het is ook nooit bewezen dat je er géén kanker van krijgt.” Tja, dan kies ik doorgaans een gevuld eitje voor mijn geld, of een kaasstengel. Ik ben tenslotte op een gezellig feestje – en het is volkomen onschuldig om cola light of anti-transpirant te vermijden.

Tot ik op een feestje zat waar alleen raw food werd geserveerd. Verrassend lekker vond ik het – tot en met de chocolademousse op basis van avocado aan toe. Een van de koks vertelde dat haar dochter van drie veel gezonder was dan haar even oude neefje. Dat kwam, zo zei zo, doordat neefje ‘gewoon’ at en dochterlief alleen rauw voedsel. N=1, dacht ik als KIJK-nerd, maar ik hield me koest (want gezellig) en ging er maar van uit dat het meisje wel alles binnen kreeg wat ze nodig had.

Nog geen minuut later kon ik mijn mond niet meer houden. Dochterlief kreeg namelijk niet alleen geen gekookt voedsel, zo kreeg óók geen vaccinaties. Daar zaten, zo wist de kokkin zeker, “allemaal gifstoffen in”. Sterker nog, je kunt er zelfs autistisch van worden. Ze zei het echt. Het gezelschap humde instemmend… maar ik ontplofte. Ik legde uit waarom dit onzin was en dat mensen die hun kinderen niet laten inenten óók nog anderen in gevaar brengen. Niks onschuldig, deze keuze! Tot mijn grote frustratie maakte ik – opnieuw – totaal geen indruk.

Inmiddels snap ik waarom, dankzij ons coververhaal van deze maand. Tegen emotie helpt geen ratio. Vanaf pagina 14 ontleedt Hidde Boersma het hardnekkige verschijnsel vaccinatie-angst.

Deze column vind je ook terug in KIJK 6/2015.

Lees de column van Inge uit KIJK 5/2015 hier.


Meer Artikelen